NovostiRS/BiH

Najavljene nove blokade terminala: Prevoznici iz RS upozoravaju da je na Rači gore nego na deponiji

0

SDS je ocijenio kao neprihvatljivu praksu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH da “privatizuje javne prihode i svjesno se odrekne prihodovanja sa carinskog terminala Rača koji se namjerava izmjestiti u privatni sektor”, te poručuje da će istrajati da do toga ne dođe.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Vidić izrazio je nadu da će UIO BiH uvažiti zahtjeve SDS-a i predstavnika špeditera i prevoznika koji se zalažu da terminal ostane na postojećoj lokaciji i da u njemu budu poboljšani uslovi rada.

Vidić je pozvao UIO da digitalizuje proces rada, te da ubrza protok robe na granicama da bi bili zadovoljni izvozno orijentisani privrednici, ali i potrošači u Republici Srpskoj.

“Umjesto da se ova praksa prekine, te da carinski terminali budu vlasništvo UIO BiH, oni se svjesno daju privatnim firmama, te se otvara široko polje za koruptivne radnje”, rekao je Vidić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da postoji dokument o javnom pozivu koji je UIO raspisala u julu za izbor ponuđača za carinski terminal na graničnom prelazu Rača, te da ima i informacije ko bi trebalo da bude taj ponuđač.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić naglasio je da je neprihvatljivo da se postojeći carinski terminal na graničnom prelazu Rača izmjesti na privatnu lokaciju, čiji kapacitet nije ni blizu postojećeg.

“Postojeći terminal, za čiju izgradnju je Evropska unija donirala 11 miliona evra, izgrađen je prije 14 godina i dodijeljen UIO da gazduje, ali trenutno više liči na smetljište, iako je Uprava dužna da ga održava i dovodi u red kako bi se protok robe odvijao nesmetano”, rekao je Grbić.

On smatra da je UIO glavni krivac za takvo stanje, te da je to namjerno učinjeno, kako bi Uprava imala izgovor da ne može održavati terminal i da ga treba izmjestiti na privatni.

“Carinski terminal na Rači je jedan od najvećih u BiH i na njega stane od 200 do 300 kamiona, dok bi privatni mogao da primi pedesetak, a bi bio smješten 20 kilometara od graničnog prelaza, što bi prevoznicima stvaralo dodatne troškove”, rekao je Grbić.

Prema njegovim riječima, UIO od carinskog terminala Rača ima prihode od oko tri miliona godišnje, ali da u proteklih 10 godina ni marka nije uložena u njegovo održavanje.

Grbić je istakao da su prevoznici i špediteri spremni na sastanak sa UIO, ali samo ukoliko bi se razgovor odnosio na poboljšanje uslova rada na graničnom prelazu Rača, a nikako na izmještanje terminala.

“Ukoliko danas ne dobijemo nikakav zvaničan poziv od UIO da razgovaramo, u ponedjeljak ćemo blokirati rad prelaza od 8.00 do 18.00 časova”, poručio je Grbić.

Predstavnik špediterskih kuća na carinskom terminalu Rača Radmila Koprivica rekla je da je namjera UIO da izmjesti ovaj terminal neprihvatljiva za privrednike u BiH i da su razlozi za to nelogični.

Ona je dodala da će, ukoliko dođe do izmještanja terminala, to uticati i na rad špeditera, jer neće moći to finansijski da podnesu.

Špediteri na graničnom prelazu Rača juče su u znak neslaganja sa namjerom izmještanja terminala više časova obustavili rad, te su najavili nastavak protesta.

SRNA

Lančani sudar na zapadnom tranzitu u Banjaluci

Previous article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti