MagazinZanimljivosti

Narodna vjerovanja za mart: Ako se udaš kad martovski vjetar duva, imaćeš i užitak i suze

0

Mjesec mart ili kako je kod naših predaka zvan marta, suhi, letnik, vjetreni, ožujak… u našim narodnim predanjima predstavljen je kao Baba Marta, ćudljiva baba, varljive prirode i vrlo nepredvidiva.

Otuda, u martu može da napada veliki snijeg, ali i da iznenada otopli i ogrije kao da je već ljeto. Zato narod kaže:

“Bolje da te zmija ujede, nego da te martovsko sunce ogrije”.

Baba Marta se sreće kod gotovo svih slovenskih naroda.

Za Babu Martu karakteristične su i “Babine huke” (Babini ukovi). To je period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda zaduvaju hladni vjetrovi (huke) i napada susnježica koja pravi “lapavicu” — tečno blato sa snijegom po tlu.

 

Evo i vrlo interesantne priče kako je mjesec mart dobio ime:

Legenda kaže da se Baba Marta prvi put razgnjevila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mjesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva mjeseca. Od tada je uvrijeđena starica postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmijehom donosi proljećnu radost.

Prema narodnom vjerovanju, Baba Marta je oličenje proljeća, ponovnog rađanja, novih zamisli i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kad toga nema, ona na zemlju pošalje snijeg da opomene ljude kako treba da pripaze na ponašanje.

 

Rođeni u martu imaju posebne vrline, ali i karakteristične mane:

Osobe rođene u martu dobri su radnici i zbog toga omiljene na poslu. Popustljive su i teško se ljute, ali kada jednom na nekoga planu, zauvijek ga “precrtaju” jer teško opraštaju.

Poznate su po poštenju, ali treba da se klone lošeg društva da ih ono ne bi iskvarilo. Srećan mjesec im je januar, a u maju mogu da očekuju nesreću i štetu. Kada je zdravlje u pitanju, treba da čuvaju koljena, zube, a sklone su i bolestima srca.

 

Ko planira tokom marta da se vjenča, trebalo bi da zna i ovo:

“Ako se udaš kada martovski vjetar duva, užitak i suze, imaćeš oba”, kaže stara izreka. “Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega.”

Iako su visibabe prvi vijesnici lijepog vremena, kaćuni su siguran znak da je proljeće na pragu. Meteorolozi kažu da ako niknu ispod snijega prvi kaćuni do marta, onda u martu neće biti novog snijega, piše Opanak.

Izvor: Opanak

Đoković poslije poraza: Ne osjećam se dobro

Previous article

Stigla je Panamera karavan (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin