MagazinZanimljivosti

Naučnici otkrili šta je recept za uspeh

0

Deca, kojoj roditelji u ranom detinjstvu čitaju knjige i sa kojom rešavaju matematičke zadatke, uspešna su u školi i postižu značajnije uspehe u životu nego njihovi vršnjaci, utvrdili su naučnici sa Univerziteta u Bambergu, piše list “Izvestija”.

Kako se navodi, naučnici su skoro 10 godina pratili živote 200 dece u Nemačkoj, a rezultate istraživanja su objavili u magazinu “Skul efektivnes end skul impruvment”.

Rezultati su pokazali i da se prilikom čitanja knjiga stiču jezičke veštine koje poboljšavaju i matematičke sposobnosti deteta, prenosi Sputnik.

Naučnici su sproveli niz testova među decom uzrasta od tri do pet godina, procenjujući kakve su njihove govorne sposobnosti i kako rešavaju različite logičke zadatke.

Osim toga, stručnjaci su prikupili i podatke od roditelja – pitali su ih na koji način se bave decom, da li im čitaju knjige i na koje teme.

Kada su sva deca navršila 12 ili 13 godina, naučnici su ponovo izvršili testiranja i sumirali rezultate eksperimenta.

Ispostavilo se da je moć knjige približno ista bez obzira na imovno stanje, socijalni status, pol deteta, tip porodice i druge faktore.

Stručnjaci Američke psihološke asocijacije ranije su izjavili da su deca koja više vole muziku od egzaktnih nauka – uspešnija u školi.

sputnik

Dame, povucite ručnu: Zbog ovih 5 grešaka ženama često promakne prava ljubav

Previous article

3 horoskpska znaka za koje je ovo nedelja iz snova

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin