MagazinZdravlje

Naučnici predlažu ćutanje u metroima zbog širenja korone

0

MADRID – Naučnici zaposleni u Španskom nacionalnom istraživačkom savjetu (CSIC) preporučuju da se u metrou i javnom prevozu ćuti kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Oni su to mišljenje obrazložili time da podaci ukazuju da će se tom mjerom dosta smanjiti rizik od zaraze, prenosi španska Avangardija.

Već mjesecima stručnjaci iz oblasti epidemiologije i aerosola širom svijeta zahtijevaju uvođenje oštrijih mjera kako bi se spriječilo širenje virusa putem vazduha, a pored držanja distance, higijene i nošenja zaštitnih maski, preporučuje se i provjetravanje kao jedna od ključnih mjera u sprečavanju širenja virusa.

Istraživačica CSIC-a Marija Krus Mungiljon istakla je važnost provjetravanja, ali i rekla da je potrebno da se poštuje još jedna mjera – ćutanje u javnom prevozu.

“Bilo bi idealno kada bi metro inicirao ‘stalnu tišinu’. Ćutanje i dobra odgovarajuća maska smanjuju rizik. Ukoliko pričam telefonom ili pričam glasno jer je bučno u metrou, emituje se 50 puta više aerosola”, rekla je Krus Mungiljonova.

Ona je obrazložila da je ova mjera veoma važna, jer u metrou ne postoji ventilacija i da ako neko ima virus a vozi se metroom važno je da vazduh bude što manje zagađen.

Takođe, ističe se i da bi ta mjera trebalo da se odnosi i na druge vrste javnog prevoza.Snouden zatražio rusko državljanstvo

Previous article

FBI istražuje napad Trampovih pristalica na Bajdenov autobus

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Magazin