Automobilizam

Ne izvozite dizel automobile na istok Evrope

0
Evropska komisija strahuje da će proizvođači automobila u Njemačkoj pokušati da izvezu u istočnu Evropu stare dizel automobile koji će biti uklonjeni sa njemačkih ulica, izjavila je danas Elžbijeta Bijenkovska, komesar EU za industriju.

Vlada Njemačke i proizvođači postigli su kompromisni dogovor o smanjenju zagađenja iz dizel vozila. Vlada je zatražila od proizvođača da vlasnicima takvih automobila ponude naknadu prepravku motora ili podsticaj za kupovinu novog automobila u zamjenu za stari.

Ideju o naknadnom prepravljanju motora nisu podržale sve kompanije jer bi ih to koštalo milijarde evra. Većina smatra da je bolje ponuditi akciju staro za novo, uz davanje popusta za kupovinu.

“Izvoz bi značio pomjeranje problema kvaliteta vazduha sa zapada na istok. Plan Vlade Njemačke da se izbjegne zabrana korištenja takvih vozila može da pogorša problem”, izjavila je Bijenkovska listu “Tagešpigel”.

Ona je dodala da treba jasno odrediti šta će biti sa dotrajalim i loše podešenim vozilima.

Njemačko Ministarstvo za okolinu saopštilo je da će pokušati da nadvlada otpor proizvođača prema ugradnji novog, skupog sistema za prečišćavanje izduvnih gasova.

Bugarska je prošle godine uvezla više od 100 hiljada polovnih automobila iz zemalja EU, a više od trećine čini su veliki dizel zagađivači, navodi se u podacima grupe Saobraćaj i okolina.

srna

Cijena novog metala, paladijuma, svaki dan raste

Previous article

Rusija spriječila prolazak tri ukrajinska vojna broda

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.