NovostiSvijet

Neophodna akcija za zaustavljanje pada cijene nafte

0

Kuvajt je upozorio da članice OPEK-a moraju da preduzmu akciju kako bi se zaustavio “oštar pad” cijena nafte na svjetskom tržištu.

nafta-tocenje

Trenutna cijena sirove nafte u svijetu je na najnižem nivou u posljednje četiri godine, prenosi AFP.

Na sastanku predstavnika kuvajtske vlade i Visokog savjeta za naftu, kojim je predsjedavao premijer šeik DŽaber Mubarak al-Sabah, razmatrani su “neophodni koraci koji se moraju preduzeti” kako bi se zaustavio pad cijena nafte, rečeno je u saopštenju s ovog skupa.

Među predviđenim mjerama su i konsultacije sa drugim članicama OPEK-a da bi bila pronađena “najbolja rješenja za podršku cijenama nafte i očuvanje interesa svih strana”, javljaju mediji.

U saopštenju se ne poziva ni na kakvu promjenu u proizvodnji nafte članica OPEK-a, koja je trenutno za 600.000 barela dnevno iznad preporučene gornje granice od 30 miliona barela.

Sastanak predstavnika 12-članog OPEK-a, koji u globalnoj proizvodnji nafte učestvuje s jednom trećinom, treba da bude održan 27. novembra u Beču.

Cijena kuvajtske nafte je od junskog vrhunca, kada je bila na 109 dolara za barel, opala za više od 37 dolara – na 71,40 dolara za barel.

Prema preliminarnim podacima, koje je danas objavilo kuvajtsko ministarstvo finansija, prihodi ove zemlje su u prvih šest meseci tekuće poslovne godine /počev od aprila/ zbog sniženja cijena nafte opali za 4,4 odsto. Nafta u kuvajtskom godišnjem prihodu ima udio od 94 odsto. Izvor: SRNA

Pooštravanje sankcija Rusiji beskorisno

Previous article

Obama potvrdio smrt američkog humanitarca

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti