MagazinZanimljivosti

Ni sahrana, ni kremacija – stiže nešto treće

0

Oni koji planiraju ‘ispraćaj’ svojih preminulih bližnjih uglavnom se dvoume između sljedećih opcija: sahrana ili kremacija?

Ipak, magazin Wired objašnjava da u bliskoj budućnosti možda nećemo birati ni jedno ni drugo. Preminuli će ubuduće najvjerovatnije moći da se odluče za proces razlaganja, odnosno alkalnu hidrolizu. Posjeta “Rezomatoru” na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu otkriva da je riječ o uređaju u kojem se natrijum-hidroksid miješa sa vodom pri temperaturi od 300 stepeni Celzijusovih.

U periodu od četiri sata, jaka alkalna baza uzrokuje razlaganje svega osim skeleta: šećera, soli, peptida i aminokiselina. Jedini protivnik ove metode jesu pogrebna preduzeća, koja strahuju da bi mogla da ostanu bez posla, prenosi Njuzer.

“Na prodaji grobnih mjesta, kovčega, vijenaca i druge prateće opreme, kao i pružanju usluge prevoza kovčega do groblja, brojne kompanije godišnje ostvare milijarde dolara profita. Zato je sasvim razumljivo zašto ne žele da se takmiče s nečim što košta 45 dolara”, kaže Din Fišer sa Kalifornijskog univerziteta. Ova vrsta tretiranja pokojnika trenutno je legalna u 14 američkih država, iako zakonom još nije precizno definisano da li je ipak riječ o vrsti kremacije ili potpuno novom procesu.

b92

 

Program obilježavanja Preobraženja Gospodnjeg – krsne slave opštine Prnjavor

Previous article

Nakon 7 decenija ne mogu zamisliti dan JEDNO BEZ DRUGOG: Ljubavna priča sa početka 20. veka počela KRAĐOM TREŠANJA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin