BalkanNovosti

Niš među najjeftinijim gradovima za život u Evropi?

0

Na listi 26 evropskih gradova u kojima se može živeti sa manje od 600 funti, odnosno 690 evra mjesečno, koju je objavio britanski internet portal “Biznis insajder”, našla su se i tri grada u Srbiji – Novi Sad, Niš i Priština. Prema istraživanju tog sajta, Niš je 6. na listi evropskih gradova najjeftinijih za život.

Sa platom na zapadu moglo bi ovdje pristojno da se živi, kažu Nišlije i dodaju da najveći broj građana ima platu oko 20.000. Nama je skupo, smatraju Nišlije.

“Srazmjerno platama, sve je skupo, ali u poređenju sa ostatkom svijeta nisu toliko skupe kirije, članarine, bavljenje sportovima”, kažu Nišlije.

Asistent na sociologiji Filozofskog fakulteta u Nišu Bojana Pucarević kaže da postoje dvije strane medalje.

“Postoje ljudi koji imaju kupovnu moć koja je zadovoljavajuća za neke standarde života koji su drugima samo na nivou mašte”, rekla je Pucarevićeva.

Ti drugi su velika većina. Njima je 600 funti mjesečno, koliko je Biznis insajder izračunao da je potrebno za život jedne osobe u Nišu, i na osnovu toga ovaj grad svrstao u jeftine, nedostižno i zarada im odlazi na najosnovnije hranu i račune.

Sve drugo, ma koliko jeftinije bilo nego u Londonu ili Mančesteru, teško se može priuštiti.

Sa 600 funti po osobi moglo bi se živjeti pristojno vjerovatno u svakom gradu u Srbiji. A da život jeftinim čine mjesečni troškovi manji od 600 funti, standard je onih koji sve posmatraju iz razvijene Evrope. U Nišu prosječna zarada je ispod republičkog proseka, i svakako višestruko manja od zarada u razvijenim zemljama.

Pitanje je onda koliko su niske cijene kirije, prevoza, komunalija, ili specijaliteta u restoranima.

“Svakako da je Niš kvalitetan za život, ali svakako je i preporuka da se mora više raditi na podizanju standarda građana”, kaže gradski odbornik Mihajlo Zdravković.

I mada je standard i dalje ispod priželjkivanog, stvari se pomjeraju nabolje, tokom prethodnih godina otvoreno je više hiljada radnih mjesta i smanjen broj nezaposlenih, što je dovelo do povećanja kupovne moći Nišlija.

(RTS)

Da cijela kuća zamiriše: Isprobajte domaće, najbolje kifle

Previous article

Maja Gojković: U temelju NDH bili su mržnja i rasizam

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan