NovostiSvijet

Njemačka vratila BiH na LISTU VISOKORIZIČNIH ZEMALJA: Od nedjelje otežan ulazak u zemlju

0
epa09652482 A view of a street in the City Center in Mannheim, Germany, 21 December 2021. On 21 December, the German government will decide about new measures to curb the spread of the Omicron Covid-19 variant. EPA-EFE/RONALD WITTEK

Njemačka je vratila Srbiju i Bosnu i Hercegovinu na listu visorokrizničnih zemalja, pa će od nedjelje biti otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i osobe koje nisu preležala kovid će morati u karantin.

Pored Srbije i BiH, na listu zemalja sa višim rizikom infekcije, vraćene su, između ostalih, Sjeverna Makedonija, ali i zemlje EU kao što su Francuska, Austrija, Letonija, Bugarska, te i druge države sa više strana sveta.

Što se našeg regiona tiče Hrvatska je na listi visokorizičnih zemalja od 24. oktobra prošle godine, Crna Gora od 15. avgusta, a Slovenija od 26. septembra.

Povratak na listu visokorizičnih zemalja posebno pogađa putnike koji nisu vakcinisani.

Od nedjelje svi putnici koji žele da uđu u Njemačku moraće da se registruju elektronski, a moraju da imaju sertifikat o vakcinaciji, ili o preležanom kovidu ili negativan test na korona virus.

Vakcinisani i izliječeni ne moraju u obavezni 10-odnevni karantin. Osobe koje, nisu preležale kovid i nisu vakcinisane, mogu da se oslobode izolacije najranije petog dana testiranjem na Covid-19.

Nevakcinisana djeca, mlađa od šest godina izuzeta su od ove mjere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.

Njemačka je pooštrila mjere ulaska u zemlju zbog širenja omikron soja.

tanjugZa više od 1.000 osoba koje su stigle iz BiH u Sloveniju ODREĐEN KARANTIN

Previous article

Krstinja smršala 88 kilograma, Popović joj plaća obećanu operaciju

Next article

You may also like

More in Novosti