Balkan

Njemačke zahtijeva da Srbija prizna genocid u Srebrenici

0
Njemački ambasador Tomas Šib izjavio da je stav Njemačke i ostalih članica EU da je u Srebrenici počinjen genocid i da očekuje da i Srbija zauzme taj stav.

U intervjuu za novopazarski radio „Sto plus“ i agenciju Beta, Šib je povodom godišnjice zločina u Srebrenici naglasio da Njemačka nesporno smatra da se radi o genocidu i da su ga kao takvog kvalifikovali Haški tribunal i Međunarodni sud pravde.

“Masakr u Srebrenici je jedan od najgnusnijih zločina 20. veka. Stav Njemačke, ali i ostalih članica EU, jeste da se radi o genocidu. Očekujemo od Srbije da zauzme isti taj stav“, rekao je njemački ambasador.

Govoreći o Kosovu, Šib je ocijenio da su takse koje je Kosovo uvelo na srpske proizvode glavna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da zbog toga ne zna kada bi pregovori mogli da budu nastavljeni.

On je kazao da Njemačka i Francuska zajedno pokušavaju da obnove dijalog i da je Berlin u nekoliko navrata zbog toga od Prištine tražio da ukine takse.

On je dodao da bi Sjedinjene Američke Države mogle da imaju važan angažman u dijalogu Beograda i Prištine, ali da trenutni format pregovaranja ne bi trebalo menjati.

sputnjik

SRUŠILA I REKORD NAVRATILOVE Serena Vilijams u 11. finalu Vimbldona

Previous article

Darko Lazić će odgovarati zbog nesreća u kojoj je jedva ostao živ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan