Novosti

Norveška obilježava 10 godina od Brejvikovog masakra

0OSLO – U Norveškoj se danas obilježava 10 godina od masakra u Oslu i na ostrvu Utoja, kada je antimigrantski nastrojeni ekstremista Anders Bering Brejvik ubio 77 ljudi.

Taj događaj se smatra najgorim činom nasilja u toj zemlji od Drugog svjetskog rata.

Brejvik je prvo aktivirao automobil bombu ispred kancelarije premijera u Oslu, gdje je poginulo osam osoba, da bi se nakon toga odvezao do ostrva Utoja i iz vatrenog oružja ubio 69 ljudi, koji su se okupili u omladinskom ljetnom kampu, podsjeća Rojters.

Komemorativna ceremonija će biti održana ispred nekadašnje kancelarije premijera u Oslu, koja je od napada ostala prazna ruševina zbog nesaglasnosti oko njene obnove.

Komemorativnoj ceremoniji će prisustvovati premijer Erna Solberg, preživjeli i rodbina žrtava.

Nakon toga će biti održana služba u katedrali u Oslu, na kojoj će govoriti generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je u vrijeme napada bio premijer.

Na kraju službe, u podne, širom zemlje će pet minuta zvoniti crkvena zvona.

Kasnije tokom dana će na ostrvu Utoja biti odata počast žrtvama masakra, a uveče će na ceremonij u Oslu govoriti kralj Harald.

Brejvik (42) služi 21-godišnju kaznu zatvora koja može da bude produžena ako i dalje bude smatran prijetnjom za društvo.Nasilje na Haitiju uoči sahrane ubijenog predsjednika

Previous article

Na snazi najviši stepen upozorenja, kineska vojska minirala branu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Novosti