ITMagazin

Nova Facebookova aplikacija je pomalo dosadna, sa jednom jako čudnom opcijom

0
Facebook je lansirao novu aplikaciju pod nazivom Threads ili tačnije Threads From Instagram. Kako ime sugeriše, riječ je o Instagramovom spin offu čija je primarna uloga dijeljenje fotografija i poruka sa bliskim prijateljima.

Iako je Facebook u okviru Instagrama već predstavio opciju Close Friends koja dozvoljava dijeljenje sadržaja poput priča sa bliskim, odabranim ljudima, odlučeno je da se na bazi toga kreira odvojena aplikacija.

Dakle, Threads pruža mogućnost dijeljenja fotografija, priča i poruka sa bliskim prijateljima, ali navodno puno brže i efikasnije nego što to čini Instagram. Threads dopušta da iz korisničkog interfejsa za fotografisanje jednim klikom odaberete osobu s kojom želite podijeliti sadržaj.

Threads je aplikacija fokusirana na kameru, ali kritičari smatraju da je izvedba siromašna, gotovo dosadna i da postojeće opcije ne opravdavaju gradnju odvojene aplikacije.

Kako navodi AndroidAuthority, aplikacija nema podrške za tagovanje, GIF-ove, ankete, pitanja i slično. Kamera ne dozvoljava bumerang opciju kao što to čini Instagram, ali postoje naljepnice i emoticoni.

Naravno, Facebook uvijek nadograđuje svoje aplikacije, pa je moguće da će Threads postati zanimliviji.

Tu je još jedna kritika, a vezana je za pomalo čudnu opciju Auto Status. Naime, ako je ona uključena, vaši bliski prijatelji dobijaće informacije o vama iako ih ne šaljete. Recimo, ukoliko se vaš uređaj ne pomjera ili ne koristi neko vrijeme, prijatelji će dobiti vaš status “Chilling” što bi u slobodnom prevodu značilo “Odmaram”. Takođe, ukoliko ste van kuće duže vrijeme, jednom kada se vratite, aplikacija će bez vaše intervencije javiti prijateljima da ste stigli kući.

Ako se konstantno krećete u jednom te istom maniru, recimo od posla do kuće, od kuće do fakulteta i slično, Threads će i o tome obavijestiti vaše prijatelje. Tu su i obavještenja “U šopingu sam”, “Na plaži sam” i slično.

Auto Status stoga ima moć da prikuplja informacije o vama i dijeli ih vašim prijateljima bez vašeg posebnog odobrenja, osim činjenice da opcija zahtijeva aktivaciju. U prevodu, Threads, a time i Facebook, mogu znati, okvirno, gdje ste i šta radite.

klixÐoković u finalu Tokija, za trofej sa Milmanom

Previous article

5 saveta kako da vam se odeća brzo osuši tokom hladnih dana

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in IT