Automobilizam

Novi papomobil je jedan od najpopularnijih terenaca na Balkanu!

0
Da ni poglavar Rimokatoličke crkve nije imun na “SUV groznicu” pokazuje njegov najnoviji potez. Papa Franjo je, naime izabrao popularni terenac Dacia Duster za svoj najnoviji papomobil.

Rimski pontifeks za to nije morao da plati, a ni da ide od salona da bi ga izabrao, budući da je rumunski proizvođač Duster Popemobile poklonio Vatikanu.

Uzevši za osnovu standardni Duster druge generacije, razvojni centar Dacia-e je udružio snage sa karoseristima iz firme Romturingia, kako bi preradili konstrukciju krova i postavili staklenu kabinu koja može i da se ukoloni.

Kompletna karoserija je spuštena za oko tri centimetra, kako bi se lakše ulazilo i izlazilo iz vozila. U zadnjem dijelu prepravljenog vozila ugrađena je namjenski napravljena komforna zadnja klupa za papu, kao dodantni rukohvati i dodatni nasloni.

Resul TURAN@ReslTURAN

Dacia, Papa Francis’e özel “Dacia Duster Popemobile” modelini üretip Papa'ya hediye etmiş…

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Ipak, budući da je riječ o modelu sa pogonom na sva četiri točka, u pitanju je najvjerovatnije jedna od dvije mogućnosti: Duster Popemobile pokreće ili turbo motor od 1,4 litra i 130KS ili 1,5-litarski turbodizel snage 115 konja.

Vatikan je do sada kao papomobil koristio dosta različitih vozila, među kojima i Fiatov terenac Campagnola kao i značajno modifikovan Mercedes-Benz M klase, prve generacije.

Lookers@LookersGroup

Pope Francis has a new Popemobile… and it's a 4×4 Duster!

The vehicle, which was was gifted to the Head of the Catholic Church features some smart adaptations. Find out more. 👉 https://fal.cn/35kXY @LookersDacia 👌

View image on Twitter

Vrijedi napomenuti da je prema pisanju portala Automobili.ba Dacia Duster prošle godine bio peti najprodavaniji automobili u BiH.

TelegrafMaskov otac dobio dijete sa 42 godine mlađom pokćerkom

Previous article

Danas sahrana poznatog repera, mnogobrojna rodbina i prijatelji došli na posljednji oproštaj

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.