Automobilizam

Novi Renault Zoe napada električni Peugeot e-208 i Opel Corsu-e FOTO

0

Renault je predstavio drugu generaciju svog električnog modela koji sa punim baterijama sada može da pređe i do 390 km.

Pored novog dizajna, Renault Zoe za 2020. dobio i veći paket baterija zahvaljujući čemu je autonomija u vožnji povećana za 20% u odnosu na aktuelnu verziju ovog modela. Sada Zoe može da se vozi i čitavih 390 km (mereno prema novom, WLTP ciklusu), pre nego što vozač bude primoran da se zaustavi radi dopune baterija.

Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Automobil je opremljen baterijom kapaciteta 52 kWh, što je za 25% više u poređenju sa prethodnikom, modelom Zoe Z.E. 40, lansiranim pre nekoliko godina, ili povećanje preko 100% u odnosu na prvobitnu verziju iz 2012. godine koja je imala bateriju od svega 22 kWh. Priključak za dopunu baterija električnom energijom i dalje se krije ispod Renault amblema na prednjem delu vozila, a Zoe je opremljen sa dva tipa konektora – za direktnu i naizmeničnu struju.

Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Ukoliko se puni na punjaču snage 7kW, potrebno je 9 seati i 25 minuta za potpuno dopunu baterija, dok je 8 sati punjenja dovoljno za 306 km vožnje. Ako je Zoe priključen na brzi punjač od 22 kW, nakon 1 sata vozač može nastaviti put i preći dodatnih 126 km, kažu u francuskom proizvođaču. Najbrži način za dopunu električnom energijom je DC punjač od 50kW, koji za pola sata napuni bateriju za narednih 145 km vožnje.

Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Renault je Zoe opremio i novim elektromotorm od 136 ks (100 KW) i 245 Nm. U francuskoj kompaniji tvrde da je automobil u stanju da ubrza 0-100 km/h za manje od 10 sekundi, pre nego što razvije maksimalnih 140 km/h. Kada je reč o međuubrzanju, novi Zoe od 80 km/h do 120 km/h stiže za 7,7 s.

Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Renault je zadržao osnovni dizaj spoljašnjosti, ali Zoe sada izgleda znatno modernije nego pre, zahvaljujući pre svega novim LED farovima, savremenijoj maski i prednjem braniku. Sve ove novine trebalo bi da ga učine konkurentnim novim električnim modelima iz potkompaktnog segmenta, kao što su Peugeot e-208

ili Opel Corsa-e

.

Foto: Renault promo
b92

SKANDAL NADOMAK ZAGREBA: Hrvatski huligani NAPALI sina Zvezdine legende

Previous article

Cunami na Duhove: Kostajnica se oporavlja od novih poplava

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.