NovostiRS/BiH

Od januarske plate 0,25 odsto ide u Fond solidarnosti

0

Januarske plate u Srpskoj biće manje za 0,25 odsto, a taj novac slivaće se u Fond solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu.

Oni koji to ne budu htjeli, mogu da pošalju dopis Fondu i biće izuzeti. Sumnjaju i predsjednik Republike i novi direktor Fonda da će takvih slučajeva biti mnogo, a bilo kakvih nadoknada odrekli su se članovi Upravnog odbora Fonda koje je Vlada imenovala prošle sedmice. Danas su predstavili svoje planove i dogovorili šta dalje.

“U narednom periodu ćemo imenovati komisiju i ekspertske liste ljudi koji mogu da nam pomognu prilikom odlučivanja pregleda dokumentacije i odlučivanja koja je najbolja zdravstvena ustanova i tu se ne završava posao komisije samo u smislu upućivanja djece u inostranstvo već ta djeca se vraćaju ovdje i potrebno je da ih pratimo”, rekla je Jasmina Vučković, v.d. direktora Fonda solidarnosti.

Ko će činiti komisiju, znaće, kažu do kraja godine, a iduće sedmice stižu informacije o načinima prikupljanja novca. Zato su izvori odavno poznati. Novac će se u Fond slivati iz republičkog i lokalnih budžeta ali i pet odsto od svakog kupljenog službenog automobila budžetskih korisnika, a sve će biti vidljivo na sajtu Fonda zdravstenog osiguranja.

“Mi ćemo neuobičajeno za naše uslove omogućiti da transparentnost bude vidljiva u svakom trenutku. Putem javnog elektronskog uvida i priliva i odliva i svake odluke”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Ne bi bilo zgoreg da se sa detaljnijim informacijama i transparentnošću požuri jer su u pojedinim preduzećima potrčali pred rudu. Nakon što je Zakon o Fondu objavljen 3. novembra u Službenom glasniku, u banjalučkom „Vodovodu“ požurili su da obavijeste radnike da će im već od novembarske plate početi odbijati doprinose. Tek nakon što je Fond zdravstevnog osiguranja objavio da će Fond solidarnosti zaživjeti od 1. januara, u Vodovodu su promjenili priču, pa okačili novo obaveštenje. Da će prva umanjena plata ipak biti januarska.

atvStižu tornada u BiH

Previous article

Gledajte serije zajedno

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti