NovostiSvijet

Ogroman asteroid prolazi pored Zemlje FOTO

0
Većina svemirskog kamenja koje proleti blizu Zemlje su osamljeni putnici na svojoj ruti oko Sunca, međutim asteroid, koji će proći pored naše planete 25. maja, sasvim je drugačiji.

Naime, asteroid zvan 1999 KW4 je “dvostruk”. Naučnici smatraju da je primarno tijelo objekta široko oko kilometar i po i dovoljno je velik da ima manji “asteroidni mjesec” u svojoj orbiti. Manji mjesec u orbiti većeg kamena i dalje je značajno velik sam po sebi, sa više od 400 metara u prečniku.

Tech Explorist@TechExplorist

Asteroid with its own moon will pass by Earth this weekend, , -wideasteroid,
https://www.techexplorist.com/asteroid-with-its-own-moon-pass-earth-weekend/23443/ 

Asteroid with its own moon will pass by Earth this weekend – Tech Explorist

A big asteroid with its own moon dubbed 1999 KW4, will zoom harmlessly pass Earth this weekend at a speed of about 50,000 miles per hour.

techexplorist.com

See Tech Explorist's other Tweets

Ako bi ovaj dvostruki asteroid predstavljao prijetnju po Zemlju, bili bismo u ozbiljnim problemima, ali to srećom nije slučaj.

Ovaj asteroid neće biti problem u nekoj predvidljivoj budućnosti, a kad prođe danas pored nas, to će biti na bezbjednoj distanci od oko pet miliona kilometara, što je više od 13 puta razdaljina između Zemlje i Mjeseca.

On se kreće brzinom od preko 77.000 kilometara na sat, a njegov prolazak moći će da vide stanovnici sjeverne hemisfere, ali uz pomoć teleskopa najmanje 20 centimetara u prečniku.

Postojanje manjeg kamena u orbiti 1999 KW4 je ono što posebno interesuje naučnike. Da li je to komad većeg kamena koji se odlomio prije dugo vremena ili možda asteroid koji je bio privučen gravitacionom silom većeg tijela?

NickelBlock Forecast@nqlblq

Asteroid 1999 KW4 makes closest pass to Earth since 2001 – https://is.gd/5yH4nM  //

Njegov prolazak će zato biti prava poslastica za astronome, koji ovu priliku mogu da iskoriste i saznaju više o asteroidima u našem sistemu.

Prethodne opservacije otkrile su da ovaj kamen ima neobičan oblik, poput dijamanta ili oraha, veoma sličan drugim poznatim asteroidima poput Rjuga. Takođe je otkriveno da manji asteroid prođe jednu orbitu oko većeg svakih 16 sati, prenosi Blic.

blic

Češao lice za volanom pa dobio kaznu

Previous article

Sunčano, mogući pljuskovi sa grmljavinom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti