MagazinSvijet poznatih

Oko 200 umjetnika i naučnika protiv povratka u normalu nakon pandemije

0

Oko 200 umetnika i naučnika iz celog sveta usprotivilo se danas ”povratku u normalu” nakon pandemije koronavirusa, uz apel političarima i građanima na korenite promene načina života.

U članku koji danas objavljuje pariski Mond, oni navode da je pandemija jedna ”tragedija“, ali i da se zbog ove krize treba ”suočiti sa suštinskim pitanjima“.

”Vraćanje u normalu se čini nezamislivim“, piše u apelu koji su inicirali francuska glumica Žilijet Binoš i francuski astrofizičar Orelijan Baro.

”Problem je sistemski“, ocenjuju potpisnici apela, među kojima su Robert de Niro, Džejn Fonda, Kejt Blančet, Monika Beluči, Madona, Piter Bruk i brojni eminentni umetnici i naučnici iz celog sveta.

”Trenutna ekološka katastrofa deo je ‘metakrize’, jer konzumerizam nas je doveo do poricanja samog života… Zagađenje, globalno zagrevanje i uništavanje prirode vode svet ka prelomnoj tački“, navodi se u članku.

Oni su pozvali ”lidere i građane da prekinu sa neodrživom logikom koja i dalje vlada, da konačno rade na dubokom preispitivanju ciljeva, vrednosti i privrede“.

”Radikalna transformacija je neophodna na svim nivoima, ali ‘ona se neće dogoditi bez masovne i odlučne posvećenosti, jer je reč o ‘opstanku, kao i o dostojanstvu i doslednosti”, zaključuje se u ovom apelu.

b92Ko je bio naučnik koji je istraživao virus korona i zašto je ubijen?

Previous article

PRNJAVOR: JEDNO NOVOZARAŽENO LICE, POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM 128 OSOBA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin