Prnjavor - Najnovije vijestiVijesti

Ono što je Luksemburg za Evropu, Prnjavor bi mogao biti za BiH

0

Na zelenoj pijaci najbolje znaju koliki je standard građana. Protegnu se kažu, koliko su dugi.

“Dosta ljudi nema, ali ovo što ima, mora kupovati”, kazala je trgovac iz Prnjavora Mira Lazić.

“Kupovna moć? Svako ima para da kupi koliko ima. Ako nestane para onda su pozajmice, krediti, ali dobro je, živi se. Možda malo treba zamjeriti nekima što se predaju, pa bježe”, rekao je Radenko iz Prnjavora.

Prateći standard građana, novootvorena lokalna benzinska stanica Fruktona oil snizila je cijene derivata. Nevoljno je trend pratila i konkurencija, pa je u jednom momentu u Prnjavoru litra goriva bila 1.90KM.

“Iznenadilo nas je zaista, pozitivna, velika reakcija naših potrošača. Mi smo prilagodili cijene, što je osnovna politika našeg grada, prilagođavanje standardu građana”, objasnio je pomoćnik direktora maloprodaje Vedran Kandić.

Akcija je ponedjeljkom (1,99) i znači da će građani gorivo moći sipati ispod cijene od dvije konvertibilne marke, koja je psihološka barijera za mnoge. I dok su danas cijene litre goriva u Sarajevu i Banjaluci i do 2.35 Prnjavorčani i njihovi gosti plaćaju po 20 pfeninga niže.

“Sigurno da sve što je jeftnije – da je narodu prihvatljivije. Nismo svi u državnim institucijama, mi smo ovamo druga liga. Ali nije svuda pojeftinilo. U Čelincu je 2.27, a ovdje 2.09”, istaknuo je Momir Marković iz Čelinca, Stanoja iz Štrbaca dodao je:

“Dosta goriva trošim i znači mi svako pojeftinjenje.”

Računica poslovnog portala Capital kaže da bh. distributeri godinama ostvaruju ekstra profit. Na 100 litara goriva, zarade čistih 35 maraka. Inače, cijena nafte je u konstantom padu posljednjih mjesec dana. Globalno to objašnjavaju strahovanjem ulagača od ekonomskih posljedica i širenja koronavirusa. Najjeftinije gorivo u Evropi i dalje je u pograničnom dijelu Luksemburga, države poznate po takozvanom benzinskom turizmu, jer 80 odsto prodatog goriva kupe nerezidenti. Danas je litra dizela u Velikom Vojvodstvu nešto veća od jednog eura (1.088 e).

To znači da je najjeftinije evropsko gorivo, gotovo jednako najjeftinijem u BIH danas u Prnjavoru, čija je cijena 2.09 KM, ali ono što je Luksemburg za Evropu, mogao bi, ako se nastavi trend, postati Prnjavor za BiH.

U tržišnoj utakmici distributera građani konačno profitiraju. Prnjavor je tako postao ozbiljan konkurent Bijeljini koja tredicionalno ima najjeftinije gorivo u državi.

Video pogledajte na ovom linku

Izvor: N1


Otkrivamo ko je biznismen priveden zbog obljube maloletnice: Nastao haos na društvenim mrežama, provlačila se razna imena

Previous article

Dirljiv video: Dječak izašao iz litije da poljubi oca policajca

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.