BalkanNovosti

Orban hoće da zatvori granicu Mađarske prema Srbiji

0

Viktor Orban, premijer Mađarske, želi da posebnim zakonom praktično zatvori južnu granicu prema Srbiji, kako bi spriječio ulazak ilegalnih imigranata na mađarsku teritoriju.

viktor-orban

Imigranti bi pored Srbije, bili prinuđeni da ostanu i u Rumuniji i Hrvatskoj, članicama EU koje za razliku od Mađarske nisu dio Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju. Orban kaže da su kvote koje Brisel naložio za prihvat imigranata po državama Unije “na granici razuma”. Ove kvote su utvrđene nakon što je od početka godine hiljade imigranata željnih života u zapadnoj Evropi izgubilo živote u brodolomima na Sredozemnom moru.

Iz mađarske vladajuće partije Fides, na čijem čelu je Orban, žestoko se opiru briselskim kvotama i poručuju da je samo krajem maja u Mađarsku ušlo 50.000 imigranata, u poređenju sa 43.000 koliko je bilo u cijeloj 2014. Većini imigranata iz Azije i Afrike cilj je da odu dalje u Evropu, ali su vlasti Austrije i Njemačke najavile mogućnost da 15.000 azilanata vrate natrag u Mađarsku. Antal Rogan, šef poslaničke grupe Fidesa u mađarskom parlamentu, kaže su potrebni “hitni koraci”.

Stotine slovačkih, čeških i poljskih huligana planiraju zajednički protest 20. juna na Glavnoj željezničkoj stanici u Bratislavi zbog kvota za prijem izbjeglica iz Afrike i s Bliskog istoka koje je predložila Evropska komisija uprkos otporu djela članica Evropske unije.

– U praksi to bi značilo da bismo usvojili zakon kojim bi bilo propisano da oni koji ulaze u Mađarsku iz bezbjedne države, iz bezbjedne tranzitne države, ne mogu da se ovde prijave za politički azil – navodi Rogan za radio “Košut”.

Rogan tvrdi da su životi imigranata na primjer bili ugroženi u Siriji, ali da su se već našli na sigurnom kada su ušli u Grčku, Srbiju ili neku drugu državu i da tu mogu da se prijave za azil.

Većina azilanata koja je prošle godine ušla u Mađarsku bila je sa Kosova, iz Avganistana i Sirije.

Brčak demolirao vlastiti lokal!

Previous article

Voljeli ste da crtate kredom? Pogledajte kako to rade majstori! FOTO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan