NovostiRS/BiH

Oslobodimo Srpsku: Borenović poručio Dodiku – svoje si otpjevao UŽIVO

0
U Banjaluci počeo je protest opozicije, odnosno Saveza za promjene i miting vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, SNSD, DNS i SP. ( Admir Krehmiç - Anadolu Agency )
U Banjaluci počeo je protest opozicije, odnosno Saveza za promjene i miting vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, SNSD, DNS i SP. ( Admir Krehmiç - Anadolu Agency )

U Banjaluci počeo je protest opozicije, odnosno Saveza za promjene i miting vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, SNSD, DNS i SP. ( Admir Krehmiç – Anadolu Agency )

Građani polako pristižu na Protest opozicije pod sloganom “Oslobodimo Srpsku“. U banjalučkom parku “Mladen Stojanović“ u predviđeno je okupljanje u 12.00 sati.

14:35 Reporter ATV-a javlja da su se predstavnici opozicije i građani uputili u šetnju prema autobusima.

14:20 Lideri Saveza za promjene pozvali su okupljene građane da se mirno vrate svojim kućama i prema autobusima.

14: 15 Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, pozvao je okupljene građane na mitinku “Oslobodimo Srpsku” da zajedno skandiraju “Mile lopove”.

Bosić je iznio i zahtjeve opozicije među kojima su prijevremeni izbori zajedno sa lokalnim, formiranje prelazne vlade nacionalnog spasa koja će sprovesti fer izbore i stavljanje van snage odluke o poskupljenju električne energije.

14: 05 Branislav Borenović istakao je da su im zabranili protestnu šetnju i da su došli jer su zabrinuti za budućnost RS. On se osvrnuo i na informaciju da je Milorad Dodik danas pjevao na Trgu Krajine sa komentarom “da je svoje otpjevao”.

13: 59 “Mi ne želimo da živimo u društvu gdje nepravda pobjeđuje pravdu, ne želimo lopove i danas im poručujemo došli smo da vas upozorimo iako ste rekli da smo došli da rušimo”, poručio je Dragan Čavić. Takođe je poručio učesnicima protesta da okrenu leđa policiji jer nije dozvolila protestnu šetnju.

13:40 Predsjednik Stranke napredna Srpska Adam Šukalo rekao je danas u Banjaluci, na protestu koji je organizovala opozicija u Srpskoj, da je prošlo deset godina od kada je aktuelna vlast govorila narodu da će biti bolje, te poručio vlastima da “11. godinu neće dočekati”.

Obraćajući se okupljenima u Parku “Mladen Stojanović”, Šukalo je rekao da ovo nije protest političkih stranaka, već najveći narodni skup u istoriji Srpske.

“Stop pljački u Republici Srpskoj – zato što se u Srpskoj osjeti bol na licu svakog borca, penzionera i nezaposlenog”, poručio je Šukalo.

13: 35 Njegoš Tomić, sin poginulog borca Vojske Republike Srpske iz Višegrada, pozvao članove stranaka okupljenih oko Saveza za promjene da mu se u narednih pet dana pridruže u štrajku u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović”, nakon čega će, kako je rekao, aktuelna vlast morati da ode.

Tomić je pozvao djecu poginulih boraca i bivše borce Vojske Republike Srpske da tuže SNSD zbog uvrede koju je ranije na njihov račun iznio generalni sekretar te stranke Luka Petrović, nazvavši izdajnicima sve koji dođu na protest opozicije.

13:31 Bojan Kostić, sin poginulog borca Vojske Republike Srpske iz Banjaluke, optužio je aktuelnu vlast da je Srpsku dovela do ruba propasti, te upitao zašto su djeca poginulih boraca, ratni vojni invalidi, porodice poginulih boraca i oni koji su stvarali Srpsku danas diskriminisani i obespravljeni.

13:25 Borac Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ Goran Šehovac rekao je okupljenima da predstavlja borce ove brigade, u kojoj je u toku proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo 500, a ranjeno 2.600 boraca.

“Pitam aktuelnu vlast zbog čega smo mi izdajnici, kako nas nazivaju kada dođemo da tražimo svoja prava”, rekao je Šehovac i upitao kada je posljednji put predsjednik Srpske Milorad Dodik bio na Romaniji i posjetio groblje “Mali Zejtinlik”, u kome je sahranjeno više od 1.000 boraca VRS.

Šehovac je dodao da je aktuelna vlast obećala izgradnju centralnog spomenika poginulim borcima VRS, ali da to nije ispunjeno.

13.20 Penzioner iz Banjaluke Zlatko Sibinčić rekao je da su penzioneri u Srpskoj obespravljeni i da su u teškom ekonomskom položaju, te pozvao građane da u oktobru masovno izađu na izbore i povjerenje daju Savezu za promjene.

13: 09 Policija je blokirala put od parka prema zgradi Vlade RS javlja reporter ATV-a.

13:05 U banjalučkom Parku “Mladen Stojanović” počeo je protest pod sloganom “Oslobodimo Srpsku”, u organizaciji stranaka okupljenih oko Saveza za promjene.

Početak protesta bio je pomjeren sa 12.00 na 13.00 časova zbog, kako su naveli organizatori, pristizanja još jednog broja autobusa.

Organizatori su najavili da će se u prvom dijelu protesta okupljenima obratiti penzioneri, sinovi poginulih boraca, nezaposleni i poljoprivrednici, a nakon toga i predstavnici Saveza za promjene.

Organizatori skupa prethodno su pročitali okupljenima proglas, koji je ranije objavila opozicija, a u kojem se ističe da se ovaj protest održava “zbog katastrofalnog stanja u koje je dovela aktuelna vlast Republiku Srpsku”.

12:50 Himna Srbije “Bože pravde” je otpjevana na skupu pristalica opozicije. Na bini su pjevali Mladen Ivanić, Aleksandra Pandurević, Mladen Bosić, Mirko Šarović, Dragan Čavić, Igor Crnadak…

12:49: U park “Mladen Stojanović” su stigli lideri Saveza za promjene, javlja reporter ATV-a sa lica mjesta. Oni se još nisu obratili prisutnima jer se čeka dolazak novih autobusa sa pristalicama opozicije.

12: 31 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da policija neće dozvoliti bilo kakvu šetnju učesnika skupova u Banjaluci, te da je predstavnike opozicije na današnjem sastanku upozorio da će u skladu sa zakonom organizatori okupljanja snositi odgovornost za sve eventualne incidente koje proizvedu.

Lukač je podsjetio da je doneseno rješenje o zabrani kretanja učesnika skupova, pojasnivši da je takva odluka donosena zbog opasnosti da, ako učesnici jednog skupa krenu u šetnju, to može izazvati istu reakciju učesnika drugog skupa, a što može dovesti do njihovog susreta i određenih problema.

Nakon sastanka s predstavnicima Saveza za promjene, Lukač je novinarima rekao da lideri opozicije insistiraju na protestnoj šetnji kroz Banjaluku, ali da to neće biti dozvoljeno.

Lukač je istakao da se u Banjaluci danas na dva skupa očekuje oko 30.000 ljudi, koje će obezbjeđivati 2.000 policajaca, te veliki broj policajaca u civilu.

“Cijeli grad je pokriven video nadzorom. Svi koji naprave bilo kakav problem biće sankcionisani”, poručio je Lukač.

12: 00 U banjalučkom Parku “Mladen Stojanović” Građanima je na razglas pušten proglas koji je ranije objavila opozicija, u kojem je se ističe da se veliki narodni protest održava zbog, kako su naveli, katastrofalnog stanja u koje je dovela aktuelna vlast Republiku Srpsku.

Navodi se, između ostalog, da će protesti, koji su zakazani u skladu sa zakonom, biti nenasilni.

Protest opozicije obezbjeđuju pripadnici banjalučke agencije “Sektor sekjuriti”, koje je angažovao Savez za promjene, a u neposrednoj blizini skupa prisutni su i pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Okupljeni građani nose transparente na kojima piše “Dole Vlada”, “Gotovo lopovi”, “Biro naš dom”, “Znamo da vam je dobro, a kako je narodu”, “Možete kako hoćete, ali ne možete dokle hoćete”, “Gladna Srpska”.

11:54 Kako je ranije saopšteno iz policije, protesna šetnja prema Trgu Krajine nije dozvoljena.

Na sastanku sa minstrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem predstavnici opozicije nisu odustali od šetnje uprkos zabrani.

Nije dogovorena nova trasa za šetnju a o svemu će se dogovoriti u parku. Lukač je poručio da se poštuju zabrane šetnje, u suprotnom MUP će reagovati.

11:48 Kako javlja reporter ATV sa lica mjesta građani i dalje pristižu. Pristižu i dalje aktivisti iz Drvara, Foče, Šipova, Bijeljine i drugih gradova. Čeka se obraćanje lidera Saveza za promjene.

11: 40 U banjalučkom Parku “Mladen Stojanović” počelo je okupljanje pristalica Saveza za promjene, gdje će u 12.00 časova početi protest pod sloganom “Oslobodimo Srpsku”.

Građanima je na razglas pušten proglas koji je ranije objavila opozicija, u kojem je se ističe da se veliki narodni protest održava zbog, kako su naveli, katastrofalnog stanja u koje je dovela aktuelna vlast Republiku Srpsku.

Navodi se, između ostalog, da će protesti, koji su zakazani u skladu sa zakonom, biti nenasilni.

Protest opozicije obezbjeđuju pripadnici banjalučke agencije “Sektor sekjuriti”, koje je angažovao Savez za promjene, a u neposrednoj blizini skupa prisutni su i pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Okupljeni građani nose transparente na kojima piše “Dole Vlada”, “Gotovo lopovi”, “Biro naš dom”, “Znamo da vam je dobro, a kako je narodu”, “Možete kako hoćete, ali ne možete dokle hoćete”, “Gladna Srpska”.

11:35 Ispred zgrade Alternativne televizije u Gundulićevoj ulici, prolaze demonstranti sa zastavama i transparentima koji su se uputili prema parku Mladen Stojanović.

11:26 Lideri opozicije i dalje su na sastanku sa Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova RS.

10:45 Lideri opozicije Dragan Čavić i Branislav Borenović stigli su oko 10 sati na protest u banjalučkom parku Mladen Stojanović. Predsjednici NDP-a i PDP-a su se kratko razgovarali sa okupljenim građanima.

Srcem za Srpsku: Građani pune Trg Krajine UŽIVO

Previous article

Dodik: Srpski narod ima dvije države, Srbiju i Srpsku

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti