NovostiSvijet

Otkriveno kako je uhvaćen najtraženiji nacistički bjegunac

0

Lažna dokumenta koja je koristio komandant nacističkog SS-a Hajnrih Himler da bi pokušao da pobjegne iz Njemačke, otkrivena su 75 godina poslije njegove smrti. Himlerov identitet otkriven je jer je na dokumentima bio lažni pečat.

Kada je čuo da se nacistički firer Adolf Hitler ubio u svom bunkeru u Berlinu, vođa SS-a Hajnrih Himler pokušao je da se utopi u masu običnih njemačkih vojnika sa lažnim dokumentima na ime narednika Hajnriha Hajzingera i tako pobjegne, prenose strani mediji.

Sada su svjetlost dana ugledala njegova lažna dokumenta na osnovu kojih je otkriven.

Himler je 15. maja 1945. sa dva pratioca napustio skrovište u Harc planinama i krenuo pješke kroz Njemačku, krijući se po šumama.

Savezničke snage nekoliko puta su ih zaustavile, ali su oni uspjeli da se izvuku zahvaljujući lažnim dokumentima, sve do Majnštada u sjevernoj Njemačkoj.

Tamo su im zatražena dokumenta, ali je jedan britanski obavještajac prepoznao da se radi o pečatu koji je SS koristio za falsifikovanje dokumenata, odnosno potvrde koju su dobijali njemački vojnici.

Himler i njegovi pratioci su uhapšeni, a vođa SS-a je zatražio da razgovara sa višim oficirom, kome je otkrio svoj identitet.

Najtraženiji nacistički bjegunac u tom trenutku i ključni arhitekta Holokausta, sproveden je na saslušanje.

Kada je ljekar pokušao da ga pregleda i primjetio ampulu u njegovim ustima, Himler je zagrizao i otrovao se cijanidom.

Dokumenta koja su sada otkrivena poklonjena su Vojno-obavještajnom muzeju u britanskom Šefordu, gdje će biti izložena kada on proradi poslije pandemije virusa korona.

Poklonio ih je narednik Sidni Nouks, koji je u britanskoj obavještajnoj službi radio kao advokat i prisustvovao je Himlerovom saslušanju.

“Da nije bilo pečata, Himler je mogao da se provuče kroz sistem kao običan vojnik i tako pobjegne, kao što je uspio veliki broj istaknutih nacista”, rekao je Bil Stedman iz Vojno-obavještajnog muzeja, prenosi “Sputnjik“.

nezavisneLukač demantuje Dodika: “Odgovorno tvrdim da nema prisluškivanja, Dodik vodio političku igru sa poslanicima” (VIDEO)

Previous article

Muškarac podnio prijavu protiv pripadnika Granične policije BiH: Tukli su me vezanog (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti