MagazinSvaštara

Ove poslove u Njemačkoj mnogi rade i bez papira

0

U Njemačkoj većina kućnih pomoćnica radi na crno. Između 73 i 85 odsto domaćinstava čistačice ili baštovani plaća na ruke. To pokazuju rezultati studije Instituta za njemačku privredu (IW).

Stoga i ne čudi što sve veći broj mladih djevojaka počinje, najprije preko Fejsbuka, da nađe “sigurnu kuću u Njemačkoj, kako bi zaradila za hljeb. Ovo se odnosi na sve zemlje Balkana.

– Mnoge kućne pomoćnice ili vrtlari u Njemačkoj rade na crno. Samo 350.000 od 2,7 do tri miliona čistačica, bejbisiterki ili vrtlara, koliko se procjenjuje da ih ima u Njemačkoj, socijalno je osigurano – piše u nedavno objavljenoj studiji Instituta za njemačku privredu (IW).

Prema ispitivanju javnog menja, rad na crno u privatnim domaćinstvima čini od 15 do 20 odsto ukupnog broja zaposlenih na crno. U poređenju sa brojem radnika na crno u građevinskog branši je to vrlo mali udio.

Teško je reći koliki su gubici u državnoj kasi zbog rada na crno u privatnim domaćinstvima. Procenjuje se da se ta brojka kreće između 10,92 i 28,6 milijardi evra.

Plate spremačica recimo idu i do 7.000 evra ukoliko su u bolje situiranoj kući. Realnija priča je između 3 i 5 hiljada evropskih novčanica.

Na crno najviše rade penzioneri, mladi i studenti. Mali je broj onih koji priznaju da nije u redu što rade na crno. Stručnjak iz Instituta za njemačku privredu Dominik Enste kaže da su glavni razlog za rad na crno visoki izdaci i zakonske regulative.

– Mnogima je atraktivnije ako to sami mogu da urade ili da nekoga angažuju “ispod ruke” – kaže Enste.

Enste dodaje kako se tu pojačano radi i o dvostrukom moralu.

– Građani kritikuju političare da premalo rade protiv rada na crno ili nude dosta nesigurnih poslova, a smatraju normalnim što u sopstvenom domaćinstvu kućnim pomogačima ne plaćaju godišnji odmor ili bolovanje u slučaju bolesti – dodaje Enste.

Njemačka “alternativa” za rad na crno

Obim rada na crno u Njemačkoj se osmu godinu zaredom smanjuje. Na međunarodnoj listi Njemačka se nalazi u sredini. Međutim kada se uporedi s Sjedinjenim Američkim Državama ili Švajcarskom, onda je Njemačka očigledno dosta atraktivnija za rad na crno.

Stručnjaci smatraju da je razlog tome veliki broj zakonskih regulativa među koje spada i minimalac i zaštita od otkaza.

Stručnjaci iz Instituta za njemačku privredu navode da se velik obim rada na crno u domaćinstvima može posmatrati kao jedna vrsta izjednačavanja poreske pravde.

– Dok pojedini bogataši svoju imovinu prenose u Luksemburg kako bi uštedili na plaćanju poreza, ´mali ljudi´ to pokušavaju radom na crno – ističu stručnjaci.

(Telegraf.rs, Dojče vele)

Vlada Hrvatske odlučila: Agrokor će voditi Ante Ramljak

Previous article

PRNJAVOR: PAZUREVIĆ – PLANIRAMO PRIJEM JOŠ 80 RADNIKA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin