ITMagazin

Ovo je razlog zašto je Facebook plave boje

0

Razlog je vrlo jednostavan: zato što je Mark Zuckerberg daltonist za crveno-zelene nijanse. To znači da Mark najbolje precipira plavu boju, kao što je i sam jednom prilikom izjavio: “Plava je najbogatija boja za mene, ja vidim sve nijanse plave.”

 facebook_ilustracija_pixabay

Zanimljivo je da postoje neka sjajna naučna objašnjenja kako boje zapravo podsvjesno utječu na naše odluke. Naposlijetku, vid je najjače razvijeno čulo kod većine ljudi. Čak 90 posto procjene kod odabiranja određenih proizvoda temelji se upravo na bojama.

Dakle, kako boje stvarno utječu na nas i kako marketing iskorištava te činjenice u praksi? Neka od najpoznatijih istraživanja pokazuju nam kako boje same po sebi u biti imaju snažan utjecaj na naše odluke.

Ponekad, samo na temelju boje i oblika možete pogoditi koji se brend ili kompanija krije iza toga. Upravo zato velike korporacije, kao što je Facebook, s razlogom stavljaju određene boje na svoj logo, imajući uvijek na umu da svaka boja predstavlja određeno emocionalno stanje u ljudskom mozgu.

Izvor: radiosarajevo.ba

POTRESNA ISPOVJEST: Krvava Azra tjerala komšije da piju krv mog oca

Previous article

Jelka donosi sreću cijeloj porodici – ako je postavite na pravo mjesto!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in IT