MagazinZdravlje

OVO SU SIMPTOMI Zbog dehidracije i klime javlja se OVAJ problem koji je okidač za MOŽDANI UDAR

0

Velike vrućine povećale su broj pacijenata u neurološkim ambulantama. Na sreću, najveći broj njih ima takozvane prolazne ishemije moždanog parenhima koje, međutim, mogu da budu uvod u pravi moždani udar.

Da se to ne bi desilo ljekari savjetuju svima, a naročito hroničnim bolesnicima, da budu oprezni – da redovno uzimaju terapiju, da piju dovoljno vode i da ne izlaze naglo iz klimatizovane prostorije na vrelinu jer to može biti okidač za moždani udar.

Šta se to dešava ovih dana objašnjava Marjana Vukićević, neurologa u Specijalnoj bolnici za cerebralne bolesti „Sveti Sava”.

– Na visokoj temperaturi krvni sudovi u tijelu se šire, povećan je gubitak tečnosti i dehidratacija putem znojenja Iz tog razloga gustina krvi može biti povečana što predstavlja rizik za zapušenje krvnog suda i pojavu ishemijskog moždanog udara – kaže doktorka Vukićević.

SIMPTOMI

Prema njenim riječima simptomi moždanog udara nastaju naglo, i isti su kod svih osoba, bez obzira na godine i pol.

– Starije osobe ove simptome bolje prepoznaju, jer mladi ne očekuju moždani udar i često ih zanemaruju. A neprepoznavanje simtoma je najčešće razlog lošeg ishoda bolesti, smrti i teškog invaliditeta.

Pacijenti često kasno stižu kod ljekara, a vrijeme je u terapiji moždanog udara najznačajnije, pa zato i postoji geslo „vrijeme je mozak“.

– Dužina trajanja smetnji može biti različita, od desetak minuta do jednog sata, i u tom slučaju se radi o prolaznom moždanom udaru koji ne ostavlja posljedice, ali nosi rizik da se ponovi u jačem obliku. Trajanje smetnji duže od 60 minuta dovodi do oštećenja moždanog tkiva, a u zavisnosti od zahvaćenosti djela mozga ispoljiće se i simptomi.

Najčešći znaci moždanog udara su: iskrivljenost lica, problemi sa govorom, slabost ruke i/ili noge jedne polovine tela, to isto važi i za trnjenje.

– Smetnje sa vidom su takođe čest simptom, gubitak vida na jedno oko, zamućenost vida prilikom gledanja sa oba oka. Iskrivljenost lica najčešće primijete drugi, i objašnjavaju riječima: „usta su mu otišla u stranu“. Poremećaj govora je simptom moždanog udara koji pokretnog pacijenta najčešće natjera da se javi ljekaru.

– Smetnje sa govorom mogu se ispoljiti otežanim izgovaranjem riječi, pogrešnim izgovorom, nerazumijevanjem tuđeg govora ili potpunim prekidom govora. Često tokom razgovora telefonom prijatelji i porodica primijete promjene govora, alarmiraju službu hitne pomoći i dovedu pacijenta kod nas, on primi pravu terapiju, i oporavljen ode kući nakon par dana.

Smetnje s rukom ili nogom mogu biti blage, u vidu nespretnosti, ispadanja predmeta, saplitanja pri hodu do veoma teških u vidu potpune oduzetosti ruke ili noge, zbog koje može doći i do pada na početku bolesti, sa ne rijetko i prelomima kostiju.

– Trnjenje jedne polovine tijela ili smanjeni osjećaj dodira je simptom koji se često zanemaruje. Često se pripisuje lošem položaju prilikom spavanja, problemima sa kičmom. Može se desiti da zbog smetnji sa vidom, pri kojem osoba ne vidi jednu polovinu vidnog polja, prilikom hoda udara u predmete jer ih ne vidi. Vrtoglavice, glavobolja, povraćanja, nestabilan hod su simptomi moždanog udara u malom mozgu. Glavobolja se više javlja kod moždanog udara koji je posledica prskanja krvnog suda, ali može biti dodatni simptom i moždanog udara usljed zapušenja krvnog suda.

(Blic žena)

Snažna eksplozija na Suncu mogla bi da ugrozi život na Zemlji

Previous article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin