MagazinZanimljivosti

Ovo su žene prije 100 godina morale da ispune da bi postale kafanske pjevačice (FOTO)

0

– Svaka žena koja hoće javno pred publikom za nagradu da peva, mora imati pismeno odobrenje načelstva. Odobrenje ovo može dobiti samo ona ženska, koja dokaže da od pevanja živi i da joj je to zanimanje – navedeno je u tački dva Pravila za pevačice s početka 20. veka.

Navedeno je da dozvole načelstva moraju imati i vlasnici kafana gde pevačice pevaju. Ovo je deo Policijskih naredbi “za varoš Kragujevac i atar opštine kragujevačke” koje je štampala Narodna štamparija 1909. godine.

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

– Ako se dokaže da je takva ženska pored pevanja i bludničila, biće podvrgnuta sanitet pregledu, kažnjena za bludničenje i zabraniće joj se pevanje – rigorozna je tačka četiri Pravila za pevačice.

Bludničenje pevačica, prema ovoj naredbi povlačilo je daleke 1909. i kazne za vlasnike kafana. Koji je vlasnik znao šta čini pevačica, a nije prijavio policiji, neće moći u lokalu godinu dana da ima pevačice.

Onaj ko je znao, pa još pomagao prostituciju u kafani, odnosno oni koji su “bludničenju i na ruku išli”, biće kažnjeni kao podvodači.

Kragujevac je 1866. godine imao 6.386 stanovnika, a 100 ugostiteljskih radnji, od kojih 41 kafana i 69 krčmi. Do 1909. broj stanovnika je porastao duplo, moguće da je i broj kafana.

Ove podatke i fotografije dokumenata objavili su “Šumadijski anali”, časopis za istoriografiju, arhivistiku i humanističke nauke, koji izdaje Istorijski arhiv Šumadije iz Kragujevca.

Izvor: Telegraf

Banjaluka: Nakon pljačke uhapšena dvojica maloljetnika (FOTO)

Previous article

Numerološka prognoza za 2017. godinu: Napokon nam stiže dobar životni period

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin