MagazinZdravlje

Pacijenti se osjećaju kao da se dave u vodi: Koja je razlika između upale pluća i kovida?

0
Ako ste već bolovali od tipičnog zapaljenja pluća, ne bi trebalo da pođete od pretpostavke da je pneumonija uzrokovana kovidom-19, tj. atipično zapaljenje pluća, ista stvar. Iako i “obično” zapaljenje pluća može da izazove teške tegobe, kod kovida-19 tok bolesti je često još teži.

Tipično zapaljenje pluća izazivaju bakterije

Pneumoniju često izazivaju pneumokoke, bakterije koje se mogu naći i u ždrelu zdravih ljudi, ali ih funkcionalan imunološki sistem uglavnom drži pod kontrolom. Kada je odbrambeni sistem oslabljen (na primer, kao posljedica gripa), pneumokoke mogu da preuzmu kontrolu i prouzrokuju zapaljenje alveola, kesastih mehurića koji predstavljaju najvažniji i strukturno najzastupljeniji dio pluća.

Simptomi klasičnog zapaljenja pluća

Kod klasičnog zapaljenja pluća, simptomi se, po pravilu, brzo pojave, što je veoma značajno za pacijenta jer se bolest rano otkriva, pa samim tim i pravovremeno primjenjuje terapija. Simptomi su slabost, visoka temperatura, osim toga, pacijent se osjeća izuzetno loše. Na početku bolesti kašalj je obično suv, da bi vremenom oboljeli počeo da izbacuje sekret.

Pacijentu se najčešće prepisuje mirovanje, hospitalizacija se uglavnom preporučuje starijim osobama koji pate od hroničnih bolesti. Uglavnom se primjenjuje antibiotska terapija, koja u roku od nedjelju dana uništava uzročnike, a potpuno ozdravljenje obično usljedi za dvije ili tri nedjelje.

Zapaljenje pluća uzrokovano kovidom-19

Atipično zapaljenje pluća izazivaju drugi uzročnici, često virusi. U slučaju kovida-19, to je virus Sars-Cov-12. Upadljiva razlika u odnosu na tipičnu pneumoniju jeste u tome što kod atipičnog oblika ne dolazi do zapaljenja samo alveola, već i tkiva između njih prožetog krvnim sudovima. Prokrvljenost pogođene zone se pojačava, uzrokujući zapaljenske reakcije i oticanje tkiva.

Atipično zapaljenje pluća razvija se neprimjetno, osim toga (barem u početku) simptomi su blaži, pa tako često nema visoke temperature, niti se pacijent osjeća veoma loše. Samim tim, moguće je da izvijesno vrijeme “vuče” bolest, koja zahvata sve više tkiva, piše “Fitbook”, pozivajući se na stručnjake dr med Matijasa Ridla i Enrika Cesina, ljekara i molekularnog biologa.

Osjećaj kao da se davite

Usled akutnog zapaljenja razmjena gasova u plućima je smanjena i organizam više ne dobija dovoljno kiseonika. Time se posebno ograničava funkcionisanje organa koji “zavise” od kiseonika (mozak, bubrezi, mišići), pa to objašnjava ekstreman osjećaj slabosti.

Zapaljenska reakcija podrazumjeva i nagomilavanje tečnosti u plućnom tkivu, zbog čega teško oboleli kažu da se osećaju kao da se dave u vodi. Kod veoma teškog zapaljenja pluća, odnosno kada je razmjena gasova značajno smanjena, aparat za disanje često je jedina terapijska opcija, a intenzivna njega neizbežna.

Drugi vid komplikacije bolesti jeste sepsa, ili trovanje krvi. Riječ je o širenju virusa kroz krvotok po cijelom organizmu, a kao posljedica toga moguće je zapaljenje u mnogim organima. Sepsa se manifestuje visokom temperaturom, naglašenim osjećajem smlavljenosti, ošamućenosti i smušenosti.

Posljedica sepse može biti opasna disfunkcija organa – tzv. septički šok, koji u 50 odsto slučajeva ima koban ishod i zahtijeva intenzivnu njegu i eventualno priključivanje na aparate za disanje.

Moguće trajne posljedice kovida-19

Vrlo je lako moguće da kovid-19 ostavlja trajne posljedice. Kineski ljekari kao jednu moguću trajnu posljedicu razmatraju plućnu fibrozu, zadebljanje plućnog tkiva i stvaranje ožiljaka koji ometaju pravilno funkcionisanje pluća, ali na osnovu trenutno raspoloživih podataka ovo ne može ni da se potvrdi, niti da se sasvim isključi, piše “Fitbook”.

kurirEvo zašto su današnji rezultati testiranja posebno važni

Previous article

Drama sa Divljeg zapada kraj Prnjavora: “Nomadi” mu opljačkali ranč STARIM TRIKOM, postalo NAPETO kada ih je prozreo

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin