MagazinZanimljivosti

Pao 107 puta na vozačkom ispitu

0

Jedan 28-godišnjak iz Londona je pao na pismenom testu iz vozačkog ispita čak 107 puta.

Svaki izlazak na pismeni ispit u Velikoj Britaniji košta 31 funtu, odnosno 72 KM, pa je izlazeći na testove potrošio 3.317 funti, odnosno 7.709 KM.

“Njegova odlučnost da prođe pokazuje koliko je ljudima važno da nauče voziti. To je veliki korak kojem mnogi ljudi streme zbog slobode i nezavisnosti koju vožnja donosi”, kazao je jedan instruktor vožnje.

Neobična pravila za polaganje vozačkog ispita u svijetu

Nije u svim zemljama svijeta ista praksa polaganja vozačkog ispita. Mada se u većini sastoji od usmenog i praktičnog dijela, ima i krajnje neobičnih praksi.

Ranije se vozački ispit u Egiptu sastojao od vožnje šest metara unaprijed i šest metara unazad. Sada je malo zahtjevniji, tako da kandidati moraju odgovoriti na deset pitanja i voziti po stazi u obliku slova S.

U Indiji do prije tri godine ispitivači nisu morali sjediti u autu za vrijeme polaganja vozačkog ispita. Kada se to zakonski promijenilo, stopa prolaznosti pala je za 50 odsto.

Kandidati za vozačku u Južnoafričkoj Republici mogu pasti i prije nego što sjednu u auto i to ako ne provjere curi li im nešto ispod auta, ali i ako povlačenje ručne kočnice rezultuje zvukom.

U Keniji pripreme za vozački ispit uključuju i vožnju autića- igračaka po posebno dizajniranom stolu. Praktični dio ispita u ovoj zemlji ponekad traje i manje od minut.

Oni koji u Sjevernoj Koreji žele visoku kategoriju vozačke dozvole moraju, ni manje – ni više, nego znati sastaviti automobil.

Jedno od pitanja na teoretskom dijelu ispita u Hondurasu je: “Šta učiniti ako nekoga pregazite?”, a među ponuđenim odgovorima su bili: “Pokriću ga lišćem”, “Popiću rum” i “Ostaviću ga tamo”.

Izvor: Nezavisne novine

Na ulaz u Srbiju preko “Batrovaca” se čeka 12 sati

Previous article

Dodik uputio telegram saučešća Putinu zbog žrtava avionske nesreće

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin