NovostiSvijet

Pentagon donira milione dolara nemačkim univerzitetima

0

Vašington — Nemački univerziteti i istraživački centri dobili su 21,7 miliona dolara u grantovima od Pentagona od 2008. godine, otkrio je nemački Der Spiegel.

Oni su do tih informacija došli pregledanjem podataka o budžetu SAD.

Iz njih se vidi da je 260 takvih projekata otišlo do univerziteta koji stalno dobijaju finansijska sredstva od američke vojske.

Ova podrška se uglavnom fokusira na tehničke i naučne discipline, piše Sputnjik.

Ludwig Maximilians University (LMU) u Minhenu je najveći pojedinačni primalac, koji je od američkog Ministarstva odbrane od 2008. primio skoro 3,7 miliona dolara preko 23 pojedinačna transfera.

Pored toga, bavarski univerzitet je plaćen preko najvećeg pojedinačnog granta od 1,72 miliona dolara za finansiranje projekta o istraživanju hemikalija i mogućim zamenama eksploziva zvanog RDKS, koji ima široku primenu u vojsci.

Drugi vodeći primaoci su Technichal University Darmstadt i RVTH Aachen, koji je od 2008. godine dobio više od milion dolara.

Kontradiktorno s propisima o obrazovanju

Ovi podaci ukazuju na kontradiktornost s propisima o obrazovanju, koji kažu da univerziteti treba da budu posvećeni mirnim ciljevima i da ispune svoju posebnu odgovornost za održivi razvoj, što neki tumače kao jasan zahtev za odbacivanje vojnih sredstava.

Međutim, podaci koje je proučavao Der Spiegel sugerišu da je od 2014. Pentagon finansirao tri univerziteta: Univerzitet RVTH Aachen, Univerzitet Ruhr u Bohumu i Univerzitet u Paderbornu.

Iz RVTH Aachen izjavili su da su posvećeni mironodopskim istraživanjima i tvrde da nisu učestvovali u istraživanjima u vezi s naoružanjem, dodajući da je njihov cilj da budu akademska osnova za održiva rešenja koja će odgovoriti na današnje i buduće izazove.

Civilne i vojne svrhe

Kao što Der Spiegel zaključuje, problem je u tome što se mnoga istraživanja mogu koristiti u vojne i civilne svrhe, od komunikacone tehnologije do robota i softvera, tako da je prihvatanje finansiranja američkog Ministarstva odbrane “hodanje po žici”.

Američka vojska, u nekoliko opisa projekata, nedvosmisleno primećuje da je zainteresovana za temeljna istraživanja, koja su “povezana s poboljšanjem vojnih programa i operacija ili imaju takav potencijal”.

Drugi dokumenti navode da je cilj “održavanje tehnološke superiornosti u naučnim oblastima relevantnim za potrebe vazduhoplovstva”, kao i sprečavanje “tehnoloških iznenađenja za naš narod”, odnosno SAD, i razvijanje takvih iznenađenja za njihove protivnike.

Projekti dvostruke namene

Primeri takvih istraživanja dvostruke namene uključuju nekoliko projekata na RVTH Aachen.

Univerzitet je, međutim, branio svoje poduhvate, uključujući i donaciju od 530.000 dolara važnih komponenti kvantnih računara.

Oni su insistirarali na tvrdnji da je tačno da su prvobitno bili vođeni sposobnošću da se dešifruju poruke, ali su potom od toga odustali i stavili u prvi plan ekonomsku upotrebu.

Napajanje brodova

Drugi projekat se odnosi na stabilno napajanje brodova, koje takođe finansira Pentagon.

Uprkos tome što je američka vojska primila 300.000 dolara, univerzitet tvrdi da je to bilo “osnovno istraživanje koje se može primeniti na bilo koju vrstu brodova”.

Jedan od RVTH projekata razvio je tekstil za vojnu i komercijalnu primenu koji je dizajniran da odbija insekte koristeći samo fizičke agense insekticida.

Istraživački instituti van univerziteta takođe su bili finansirani od Pentagona preko projekata dvostruke namene.

b92

Dodik: Kosovo učestvuje na samitu u Jugoistočnoj Evropi kao NEDEFINISANI SUBJEKT sa fusnotom

Previous article

Vesić: Poplavljeno 20 obdaništa, 6.000 domaćinstava bez struje

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti