NovostiRS/BiH

Penzije od 1. oktobra veće za dva odsto

0

 

 

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će, zaključno sa januarskim povećanjem, penzije biti ukupno veće za 10,3 odsto, što je u skladu sa dogovorom sa Udruženjem penzionera Srpske. Podsjetila je da je prilikom prošlogodišnjeg povećanja penzija u dva koraka planirana ista dinamika povećanja i ove godine, ali da je povećanje opravdano odgođeno usljed majskih poplava.

Ona je navela da su konsultacije o ovome trajale nekoliko sedmica i da nije riječ o izbornoj priči, podsjetivši da prethodna godina nije bila izborna, ali su penzije, ipak, povećane za 7,3 procenta. Podsjetila je da Republika Srpska isplaćuje i penzije korisnicima koji su ovo pravo stekli u Federaciji BiH u iznosu od preko sedam miliona KM

mjesečno, jer FBiH neće da preuzme svoje obaveze.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić rekao je da je za povećanje penzija od dva odsto potrebno 1,204 miliona KM, koji će se obezbijediti iz tekućih doprinosa i doznaka iz budžeta, dok će se za dodatnih jedan odsto utvrditi vrijednost na kraju godine, odnosno 1. januara naredne godine kada se dobiju podaci o broju penzionera. Naveo je da je ovo povećanje realizacija usaglašene politike u oblasti PIO, prema kojoj prosječne penzije iznose 40 odsto prosječne plate u Republici.

Predsjednik Udruženja penzinera Rade Rakulj kaže da je ovo povećanje bilo ranije planirano, ali da je, zbog poplava, moralo da bude prolongirano.

Isplata penzija za svih 247.787 penzionera u Republici Srpskoj, počinje danas, rekao je za RTRS Mladen Milić, direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske.

 

On je odbacio spekulacije da će isplata penzija ovaj mjesec kasniti. Dodao je da će svaki penzioner danas ili sutra dobiti penziju poštom ili na bankovni račun. Istakao je da Vlada Srpske i Fond PIO vode računa i svim korisnicima prava, i na vrijeme izvršavaju obaveze prema njima. “Čak i u vrijeme poplava nije bilo znatnijeg kašnjenja, osim onog petnaestodnevnog u junu”, kaže direktor Fonda PIO i naglašava da kašnjenja u isplati penzija neće biti ni ubuduće.

U sklopu akcije “Stop lažnim penzijama” iz sistema Fonda isključeno je 2.113 korisnika, a od početka godine je broj penzionera povećan za 3.103.

Dodik sa Štraheom: Pravo Srpske na samoopredjeljenje

Previous article

Vodovod Prnjavor najavljuje gradnju potisnog cjevovoda

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti