BalkanNovosti

“PIK TREĆEG TALASA U NAREDNIH PAR NEDJELJA” Dramatične korona prognoze prof. Kočovića

0

Prof. dr Petar Kočović najavio je prije par dana da će Srbija veoma brzo ući u ljubičastu zonu sa više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. I to se u subotu i zvanično dogodilo.

Broj zaraženih rastao je iz dana u dan i juče je dostigao rekordnih 757 novozaraženih.

– Prema pokazateljima ECDC od nula do 15 zaraženih na 100.000 stanovnika je zelena korona boja, od 15 do 30 žuta, a od 30 do 50 je crvena. Ljubičastu boja počinje kada je zaraženo preko 50 stanovnika na 100.000. Srbija je sada u ljubičastoj zoni, zbog skoka ukupnog broja zaraženih – rekao je Kočović.

Prema posljednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija u posljednjih 14 dana ima 51,4 zaraženih na 100.000 ljudi.

Ovaj stručnjak koji preko matematičkog modela prognozira kretanje korona virusa naveo je zabrinjavajuće podatke.

– Iz dva modela koja sam radio vidi se da da će broj zaraženih na 100.000 stanovnika biti oko 65 (ESDC broj), a to znači da broj zaražnih može biti i 720 i više na dnevnom nivou – objasnio je još prije tri dana prof. dr Kočović.

Ovi proračuni obistinili su se juče, kada je po prvi put od početka epidemije, u Srbiji zabilježeno više od 750 zaraženih za 24 sata.

Glavni udar trećeg talasa, kako najavljuje, čeka se u naredne dvije nedjelje.

– Vrh trećeg talasa mogao bi da bude između petog i 15. novembra. Ali, ako se situacija otme kontroli, on može da bude i duži. Ako se sve bude razvijalo prema dosadašnjim proračunima, a u prethodnom periodu je odstupanje bilo devet dana, biće kao što pokazuju dijagrami. Ukoliko narednih dana dođe do naglog porasta broja zaraženih u Srbiji, matematički modeli će preračunati nove vrijednosti – istakao je Kočović.

On je objasnio ranije kako njegovo računanje funkcioniše.

– Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog njemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomjera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima – objasnio je ranije Kočović, piše Blic.

blicU Nagorno-Karabahu poginulo 11 jermenskih vojnika

Previous article

Dodik: Štab danas odlučuje o zatvaranju škola

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Balkan