MagazinSvaštara

Počeo je sa 200 dolara i za tri mjeseca postao milioner VIDEO

0

Trevor Čepmen (33) radio je kao predstavnik kompanije koja prodaje solarna postrojenja.

Bio je nezadovoljan poslom, koji mu nije ostavljao vremena za porodicu. Zato je odlučio da pokrene biznis na internetu. Početnim kapitalom od 200 dolara osnovao je sajt koji se bavi, kako sam kaže, prodajom “muških drangulija”.

Za samo tri mjeseca zaradio je prvi milion.

Čepmen prodaje kineske drangulije, poput fidžet spinera, ležaljki na naduvavanje i radničkih pantalona od kevlara – muške igračke, koje se mogu kupiti i na drugim mjestima. Čepmen je, međutim, na vreme shvatio da trgovina na internetu najbrže donosi prihod.

– Morate da radite, kao i na drugim mjestima, ali ne morate da se odreknete posla s punim radnim vremenom da biste se oprobali u toj vrsti posla – kaže on.

Troškovi ulaganja su bili veoma mali. Za 2,99 dolara Čepmen je kupio domen, a za otvaranje prodavnice na internetu iskoristio je probnu ponudu od 14 dolara. Njegov sajt lansiran je 11. novembra 2016, a osnivač je investirao u reklamu na Fejsbuku 100 dolara dnevno.

Čepmen ipak nije bio laik, već iskusan prodavac. Prvo je nudio umjetnička djela sa religijskom tematikom, ali mu je već poslije deset sati bilo jasno da od toga ništa neće biti. Proizvod i ciljna grupa bili su suviše specifični da bi se prodavnica za kratko vrijeme razradila. Shvatio je da mora da se usredsredi na prozvode koji su dovoljno uzbudljivi.

U 2017. ležaljke na naduvavanje postale su hit na internetu. Čepmen nije bio prvi koji ih je ponudio, ali mu je posao dobro krenuo. Njih i druge proizvode kupovao je u Kini na sajtu Alibaba za pet dolara, a prodavao ih je za 60. Pri tom je u Kini našao firme koje proizvode isporučuju direktno kupcima. Samim tim, Čepmen nije morao ni da ih uvozi, niti da ih pakuje.

Za iscrpljujući rad sa kupcima (servisne usluge) angažovao je ljude na Filipinima, koje plaća 700 dolara mjesečno.

Poslije svega dva mjeseca, ostvario je profit od 48 odsto prije odbijanja poreza. Zbog teškoća s kineskim partnerima, koji su zamjenili kvalitetne ležaljke jeftinijim proizvodima, otvorio je vlastiti magacin u SAD, sa petoro zaposlenih. Trenutno su hit rukavice i pantalone za rad od kevlara, pri čemu radne pantalone prodaje u Americi za više od 180 dolara. Ključ njegovog uspeha je reagovanje na želje kupaca.

– Danas imate obilje podataka o svakom pojedincu – objašnjava Čepmen. Snaga trgovine na internetu je u tome što i najmanja prodavnica može da ih upotrebi za reklamu. Poslije samo tri mjeseca Čepmen je dobio ponudu za otkup u vrijednosti od tri miliona dolara. Čepmen je odlučio da ne prodaje prodavnicu. U prvoj poslovnoj godini želi da ostvari promet od deset miliona dolara. S obzirom na njegovu maržu, prodaja mu se ne isplati.

(Blic.rs)

Iz sela Prisoja kod Prnjavora mještani mogu jedino vozom ili terencem

Previous article

Cijepa drva i kosi da plati studije

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin