NovostiRS/BiH

Pogledajte kako je hor ruske armije pjevao Dodiku “Tamo daleko” VIDEO/FOTO

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjaluci Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije “A.V. Aleksandrov”.

Tom prilikom, članovi ansambla su se zahvalili predsjedniku Srpske otvjevavši jednu od najljepših pjesama “Tamo daleko”.

Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije “Aleksandrov” nastupiće večeras u Banjaluci i to u kompletnom koncertnom sastavu od 128 osoba.

Ansambal “Aleksandrov” prethodne dvije večeri je nastupio u Beogradu i Novom Sadu, a nakon nastupa u Banjaluci ovaj ansambl, koji se smatra simbolom i ponosom ruske kulture sa tradicijom dugom čak 87 godina, predstaviće se sutra i publici u Zagrebu.

Ovo je prvi put da Ansambl nastupa u regionu nakon nesreće u kojoj su poginula 64 člana hora “Aleksandrov” prilikom pada aviona u Crno more 25. decembra prošle godine, najavili su organizatori.

Ansambl broji više od 200 ljudi, uključujući 150 profesionalnih umjetnika – soliste, muški hor, orkestar, plesačke grupe i ostale.

Njihov repertoar obuhvata više od 2.000 pjesama koje su narodne, rodoljubive i vojničke, te igara, a izvode i duhovnu muziku i klasike ruskih i svjetskih kompozitora. Pjevaju na gotovo svim jezicima svijeta, uključujući kineski, indijski, turski.

Ansambl “Aleksandrov” je tokom dugogodišnjeg rada dobio najviša domaća i međunarodna priznanja, dok su mnogobrojna diskografska izdanja zabilježila milionske tiraže.

Ovo je službeni ansambl i hor vojnih snaga Ruske Federacije koji se ponosi nazivom Hor “Crvene armije”, a osnovalo ga je Ministarstvo odbrane SSSR-a 1929. godine.

HOR

Osnovao ga je profesor moskovskog konzervatorijuma “P.I. Čajkovski”, narodni umjetnik SSSR-a, kompozitor i general-major Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov, koji je predvodio Ansambl punih 18 godina.

Bogata istorija ovog ansambla usko je povezana sa istorijom Sovjetskog Saveza i savremene Rusije. U svijetu Ansambl stavljaju u rang sa ruskim brendovima kao što su “Boljšoj teatar”, “Ermitaž”, “Tretjakovska galerija” i Muzej dijamanata moskovskog Kremlja.

Ansambl “Aleksandrov” nastupiće u banjalučkoj dvorani “Borik” u 20.00 časova.

ATV

PRNJAVOR: Dodik obećao mještanima Hrvaćana da će biti sanirani svi pristupni putevi

Previous article

“Ekonomist”: Hrvati imenom aerodroma provociraju Srbe!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti