MagazinZanimljivosti

Pogledajte ovo, Britanci stvorili oružje budućnosti – eksplozivna “buba”

0
Britanska vojska prikazala je prošle nedjelje sredstva kojima planira da sprovodi futurističku vojnu strategiju.

Radi se o “čelindžer 2” tenkovima opremljenim dronovima nalik na bubu i daljinski upravljanim vozilom bez ljudske posade, prenosi Difens post.

Dron koji nosi eksploziv, “buba” (The Bug), težak je manje od 200 grama i može da prati vozila leteći brzinom oko 80 kilometara na sat, raznosi vrata i sprovodi prismotru.

Vozilo bez ljudske posade, nazvano X3, može da se suoči sa neprijateljem umjesto vojnika i preko ugrađenih kamera šalje sliku operaterima.

Vozilo X3 kreće se brzinom od 20 kilometara na sat i opremljeno je zvučnicima koji ometaju neprijatelja, objavio je The Telegraph. Može da pređe dva kilometra ali se može i povezati sa drugim vozilima kako bi se povezale informacije u lancu dugom do 24 kilometra, dodaje list.

Dron i vozilo povezani su uređajem nalik na veći mobilni telefon, nazvanim ATAK (Android Team Awareness Kit), pozicioniranom na grudima vojnika koji njima upravlja na daljinu. Uređaj takođe omogućava vojnicima da vide položaj drugih vojnika tokom borbe i tako služi izbjegavanju tzv “prijateljske” vatre, piše “Dejli mejl”.

Govoreći na predstavljanju nove strategije ratovanja, britanski ministar za nacionalnu bezbjednost Ben Valas naglasio je potrebu oružanih snaga za novom opremom koja je u skladu s prijetnjama i bolje prilagođena budućim potrebama Britanije.

“Nalazimo se usred prave trke u pogledu tehnoloških rješenja”, rekao je Valas i pozvao na prevazilaženje podele između “napretka nauke i tehnoloških istraživanja, proizvodnje, usklađivanja i komercijalizacije”.Dodik: Teslić mora da se integriše u republičke institucije

Previous article

Služen pomen Dušku Pujiću: Spasio osam života ne žaleći svoj

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Magazin