NovostiRS/BiH

Pojašnjenje za državljane BiH koji se nalaze u Njemačkoj

Državljani Bosne i Hercegovine koji trenutno borave bez vize u Njemačkoj i koji na osnovu zabrane putovanja ne mogu blagovremeno prije isteka 90 dana napustiti Njemačku i Šengenski prostor, trebaju da se obrate mjesnom uredu za strance njihovog trenutnog mjesta boravka u Njemačkoj, navedeno je u saopštenju Ambasade Njemačke u BiH.

Obzirom da se situacija mijenja iz trena u tren, Ambasada Njemačke u BiH ne može dati provjerene informacije o ulasku i tranzitu u Šengenskom prostoru.

“Sve informacije su dakle bez jamstva. Osobe koje žele pokušati da uđu u Njemačku odnosno u Šengenski prostor čine to na vlastitu odgovornost”, navedeno je iz Ambasade.

Napominju da je ulazak u Njemačku i u Šengenski prostor za vrijeme zabrane ulaska u EU za državljane BiH načelno moguć samo onda ako su prije izricanja zabrane ulaska doputovali sa vizom i ako im je izdata dozvola boravka od mjesno nadležnog ureda za strance.

“Onaj ko to ne može dokazati na graničnom prelazu biće, po pravilu, vraćen. Ako su državljani BiH tek nedavno dobili vizu i ako sa istom žele po prvi put da uđu na prostor Njemačke i Šengena, to u toku mjera zabrane ulaska u EU nije moguće”, napominju iz Ambasade.

Posebno naglašavaju da se obrati pažnja na na sljedeće: Čak i u gore navedenim slučajevima može Vam biti izrečena zabrana ulaska ili tranzita na samoj granici, neovisno o državljanstvu i boravišnom statusu. Dotični granični službenik donosi konačnu odluku o ulasku odnosno tranzitu putnika.

nezavisne

U FBiH zabranjeno kretanje osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina

Previous article

Blogeru iz Prijedora prekršajni nalog zbog izazivanja panike

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti