Prnjavor - Najnovije vijestiVijesti

Pomen za 22 žrtve ustaškog terora na Radlovcu

0

Kod spomen-obilježja na Radlovcu, nedaleko od Prnjavora, danas je služen parastos za 22 Srbina iz sela Mlinci, Paramije, Čorle, Donji Galjipovci i Srpovci koje su ustaše zaklale na današnji dan 1941. godine. Parastos su organizovali Mjesna boračka organizacija Prnjavor, opštinska organizacija SUBNOR-a i porodice žrtava ustaškog terora.

Ustaše su 4. decembru 1941. godine mještane iz nekoliko prnjavorskih sela odveli na njivu Radlovac i tu ih ubili na monstuozne načine. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 49 godina. Na 80. godišnjicu održan je pomen i služen parastos na spomen obilježju.

U neposrednoj blizini spomenika na Radlovcu, nalazi se i takozvana Zihova jama, koja svjedoči o ubijenim srpskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

Do okončanja Drugog svjetskog rata nije se znalo za ubijene žrtve, a prvobitno spomen obilježje na Radlovcu podignuto je tek 1973. godine. 2011. GODINE napravljen je dostojan spomenik. U prnjavorskom SUBNOR-u navode da je sramotno što nema prilaznog puta spomen obilježju, jer je to najmanje što zaslužuju žrtve.

Na području opštine Prnjavor postoji još nekoliko masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata, od kojih su najveće u Štrpcima, Kremni, Popovićima, Vijačanima, Palačkovcima i Ilovi.

TV K3PRNJAVOR – Provalio u kapelu: Ukrao osam maraka i svijeće

Previous article

Ove namirnice nemaju rok trajanja

Next article

You may also like