BalkanNovosti

Ponovo barikade na Kosovu

0
Pedestrians approach a road blockade in the village of Rudare, near Mitrovica August 7, 2011. Kosovo and Serbia said on Friday they had reached a temporary deal to ease tensions in Kosovo's north and allow NATO to continue to guard two border posts following recent violence. However, ethnic Serbs in Kosovo's north refused to accept a key part of the deal and end a blockade of main roads imposed in a dispute that is essentially about who controls the area. REUTERS/Ivan Milutinovic (KOSOVO - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT POLITICS SOCIETY)

Pristalice radikalnog albanskog pokreta “Samoopredjeljenje” postavili su barikade i blokirali sve putne pravce koje iz srpskih sredina vode prema sjeveru Kosova.

Pedestrians approach a road blockade in the village of Rudare, near Mitrovica August 7, 2011. Kosovo and Serbia said on Friday they had reached a temporary deal to ease tensions in Kosovo's north and allow NATO to continue to guard two border posts following recent violence. However, ethnic Serbs in Kosovo's north refused to accept a key part of the deal and end a blockade of main roads imposed in a dispute that is essentially about who controls the area. REUTERS/Ivan Milutinovic (KOSOVO – Tags: CIVIL UNREST CONFLICT POLITICS SOCIETY)

Miroslav Manitašević, mještanin Velike Hoče, rekao je da su Albanci postavili barikadu na izlazu iz sela i da je kosovska policija zabranila vozaču autobusa da krene prema Leposaviću, gdje se danas održava miting SNS-a.

“Meštani su razočarani, a i znatan broj njih je u strahu, jer smo navikli da posle ovakvih barikada slede njihovi napadi”, kaže Manitašević.

U Kosovskoj policijskoj službi u Gračanici Srni je rečeno da su blokade postavljene na svim putnim pravcima iz srpskih sredina prema Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Barikade su, kako navode, postavljene na putu Gnjilane-Gračanica u selu Labljane, na putu Štrpce-Priština u Uroševcu, na putu Priština-Kosovska Mitrovica u Miloševu, Babinom Mostu, Vučitrnu i na mostu u južnoj Mitrovici, na putu Klina-Kosovska Mitrovica u mjestu Rudnik, kao i na putu Istok-Kosovska Mitrovica u mjestu Rudnik.

Policija za sada ne preduzima bilo kakve mjere, ali propušta samo vozače automobila i to Albance, službena vozila privremenih kosovskih institucija i Euleksa.

Prema informacijama iz središta Srpske liste u Gračanici, svi autobusi koji su sa teritorije Kosova i Metohije južno od Ibra trebalo da krenu prema Leposaviću su ili zadržani u mjestima polaska ili vraćeni nazad.

Pripadnici radikalnog albanskog pokreta “Samoopredjeljenje” kamenovali su jutros konvoj autobusa kojima su Srbi iz Kosovskog Pomoravlja krenuli na predizborni miting Srpske napredne stranke /SNS/ u Leposaviću.

Predizborni miting SNS-a, kako je ranije najavljeno, planiran je za 13.00 časova u Leposaviću, gdje bi pristalicama trebalo da se obrate direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i potpredsjednici stranke Nikola Selaković i Bratislav Gašić.

(Srna)

Blokirani autobusi sa Vučićevim pristalicama južno od Ibra

Previous article

Uzaš u osnovnoj školi: Pokušali da otruju školsku drugaricu!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan