NovostiRS/BiH

Poslanici danas o kupovini helikoptera

0

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na predstojećem zasjedanju, između ostalog, razmatraće dvije odluke o kapitalnim investicijama i dugoročnom zaduženju Republike Srpske za ukupno 15,9 miliona KM.

Jedna odluka o zaduženju, teška 9,4 miliona KM, odnosi se na nabavku helikoptera, a druga na adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju kompleksa kasarne u Zalužanima, za šta je potrebno 6,5 miliona KM.

Što se tiče helikoptera, u obrazloženju odluke o kojoj će poslanici Narodne skupštine RS raspravljati 28. marta navedeno je da će se pored redovnih letova moći koristiti za specijalizovane letove kao što su složena medicinska evakuacija, gašenje požara, transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim vanrednim situacijama prilikom elementarnih nepogoda.

U odluci se navodi i to da Helikopterski servis letove obavlja za različite potrebe i to helikopterima starijim od 30 godina, a njihovo održavanje, kako kažu, postaje sve složenije zbog nemogućnosti nabavke rezervnih dijelova, na koje se nerijetko čeka i po godinu dana.

“Stručni tim Helikopterskog servisa Republike Srpske je u proteklom periodu izvršio analizu tržišta. Uzeti su u obzir svi najveći proizvođači helikoptera. Na osnovu specifikacije neophodne opreme i namjene helikoptera dobijene su ponude na osnovu kojih su procijenjena neophodna finansijska sredstva za nabavku helikoptera”, navedeno je u odluci, u kojoj se ističe i to da će se novim helikopterom moći letjeti u daleko složenijim meteorološkim uslovima nego što je sada slučaj i da će novom letjelicom biti ispoštovani sve složeniji evropski standardi u tim oblastima.

Druga odluka o zaduženju 6,5 miliona KM odnosi se na sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju kompleksa kasarne u Zalužanima za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, a tim sredstvima biće izgrađena tri objekta, zatim sanirano, adaptirano ili rekonstruisano 12 postojećih, te obavljeno vanjsko uređenje kompleksa. Ovim sredstvima biće izgrađeni portirnica, magacin oružja i objekat za smještaj pasa, zatim urađena adaptacija upravne zgrade i objekata za smještaj policije, te magacini, ambulanta, klub i pomoćni objekti.

Sredstva za ove dvije odluke o zaduženju biće obezbijeđena na domaćem finansijskom tržištu sa rokom otplate od minimalno pet, a maksimalno deset godina po kamati od maksimalno šest odsto godišnje i sa minimalnim periodom odgode plaćanja od tri godine.

U odlukama o zaduženju po osnovu ova dva projekta navodi se i to da je stanje ukupnog duga Republike Srpske na dan 30. decembra 2016. godine iznosi 5.401,75 miliona KM, što čini 56,85 odsto procijenjenog BDP-a za 2016. godinu.

(Nezavisne novine)

Vučić: Odmjeravam svaku riječ i slovo koje izgovorim o BiH

Previous article

Naučnici smislili – za devet sedmica do novog zuba

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti