NovostiRS/BiH

Postojanje visokog predstavnika – politički apsurd

0

On je u razgovoru sa delegacijom Slobodarske partije Austrije, koju je predvodio predsjednik Hajnc Kristijan Štrahe, istakao da je Austrija za BiH važan politički i privredni partner, jer je najveći strani ulagač u BiH, a da BiH ima značajnu trgovinsku razmjenu sa Austrijom, zbog čega je nastavak ekonomske saradnje važan za obje zemlje.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je Radmanović upoznao Štrahea s aktuelnom političkom situacijom u BiH, načinu rada i funkcionisanja Predsjedništva BiH i zajedničkih institucija na nivou BiH, glavnim spoljnopolitičkim opredjeljenjima BiH i procesu evropskih integracija.

Štrahe smatra da je postojanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH u današnje vrijeme politički apsurd. On je izrazio razumijevanje za posebnu i složenu ustavnu i političku strukturu BiH, koja je jedinstvena u svijetu. Prema njegovom mišljenju, u takvom političkom sistemu, ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH je važan element njenog postojanja i političke stabilnosti.

Štrahe je istakao da se zalaže za integraciju BiH u EU, ali na bazi međusobnog poštovanja i bez političkog diktata EU. Od spoljnopolitičkih pitanja on je ponovio poznati stav svoje partije koja se protivi nezavisnosti Kosova, o čemu imaju identičan stav kao i BiH, koja nije priznala nezavisno Kosovo.

Priprema za međunarodna potjernica za generalom Đukićem

Previous article

“Đukanović vodi Crnu Goru kao da mu je porodična firma”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti