NovostiRS/BiH

Potrebno rasteretiti privredu

0

U saopštenju DNS-u navodi se da analize koje su proveli govore da je napore potrebno usmjeriti u tri pravca, ističući da je prvi smanjenje poreskih davanja, pri čemu je neophodno analizirati sve vrste poreza i u tom okviru tražiti prostor za rasterećenje.

DNS upozorava da je neophodno precizno analizirati aktuelni porez na dodatu vrijednost /PDV/ i njegove dosadašnje efekte, a posebno listu direktnih poreza u Republici Srpskoj koja ima više od 250 različitih davanja.

Kao dio smanjivanja opterećenja privrede DNS smatra i temeljito preispitivanje komunalnih taksi i ekonomske potencijale, koje bi donijelo njihovo ukidanje ili smanjivanje.

“Drugi pravac aktivnosti jeste detaljna analiza i preduzimanje mjera za smanjenje ili ukidanje brojnih parafiskalnih davanja. Među njima ima i onih koja su namijenjena izvjesnim fantomskim udruženjima, a u suštini privatnim licima, i koja kroz davanje navodnih prava za sertifikaciju omogućavaju nerealno bogaćenje na račun privrede”, navode iz DNS-a.

DNS će se posebno zalagati za ispunjavanje takozvanog “Madridskog kriterijuma” za članstvo u Evropskoj uniji i maksimalno korišćenje unutrašnjeg faktora.

“To znači da su potrebne takve promjene koje će dovesti do obrazovane, funkcionalne i efikasne administracije koja će biti servis privrede i društva, a ne da se fiksira kao birokratski mehanizam koji je svrha sam sebi”, zaključuje se u saopštenju DNS-a.Stefanović: Marka Milićeva nismo upozorili da pobegne

Previous article

Bela kuća: Folijevo ubistvo teroristički napad protiv SAD

Next article

You may also like

More in Novosti