Društvo

POVEĆAVA SE BROJ OBOLJELIH Sezonska gripa odnosi živote u BiH

0

Broj oboljelih od sezonske gripe iz sedmice u sedmicu se povećava. Smrtni slučajevi prouzrokovani i influencom AH1N1 bilježe se u Sarajevu, Tuzli, Zenici te Banjaluci. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, ukupno je bilo sedam slučajeva, a na prostoru Republike Srpske dva slučaja.

Dvije sedmice

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH za Avaz su rekli da je stanje nepromijenjeno te da će novi podaci biti dostupni u četvrtak.

– Svi kantoni trebaju do srijede da pošalju nove podatke, a potom se oni zbrajaju. Od početka sezone pa sve do sada testirano je ukupno 206 uzoraka, od kojih je 65 pozitivno na virus gripe. Tri smrtna slučaja registrovana su u Zeničko-dobojskom, dva u Tuzlanskom te dva u Kantonu Sarajevo – navode iz Zavoda.

Na području Federacije BiH registruje se umjereni intenzitet gripe, uz porast aktivnosti u protekle dvije sedmice. S druge strane, prijavljeni broj oboljelih u Republici Srpskoj pet puta je manji nego prošle godine.

Blaži oblik

– Radi se o osobama starije životne dobi sa višestrukim komorbiditetom. Nažalost, teške forme gripe se i očekuju kod ovakvih pacijenata. Zato tokom cijele sezone apelujemo da se vakcinišu, jer je vakcina jedini način da se zaštite da budu sigurni da će imati bar blaži oblik gripe – istakli su iz Instituta za javno zdravlje RS.

Prema podacima svjetskih stručnjaka, svake godine u svijetu od sezonske gripe oboli od tri do pet miliona osoba, sa smrtnim ishodom i do 500 hiljada.

Savjeti ljekara

Ljekari i stručnjaci u BiH savjetuju građane da moraju često prati ruke korištenjem vode i sapuna te prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta. Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.

Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a zdravstvenom radniku treba naglasiti istoriju putovanja.

srpskainfo.com

Vranjanka rodila bebu džina

Previous article

POSLOVI KOJE SRBI RADE U INOSTRANSTVU Padaju s nogu na kruzerima, a pecanje na Aljasci NIJE NAJGORE

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Društvo