BalkanNovosti

Preminula stjuardesa Vesna Vulović

0

U Beogradu je u 67. godini preminula nekadašnja stjuardesa “JAT-a” Vesna Vulović, zapamćena kao jedina osoba koja je preživjela pad aviona prije 44 godine.

Vesna Vulović, rođena u Beogradu 1950. godine, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.

Nesreća se dogodila 1972. godine kada se iznad Čehoslovačke srušio “JAT-ov” avion.

Vesna Vulović je preživjela pošto je bila vezana za svoje sjedište u zadnjem dijelu aviona koji je, poslije eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snijegom pokrivenu planinu – prenosi RTS.

Dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, već je bila zamijenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Nastavila je da radi za “JAT”, ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obje slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen, zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole.

Prohodala je nakon nekoliko mjeseci, poslije više uzastopnih operacija.

Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih godina.

srna

Usvojen budžet Republike Srpske za 2017. godinu

Previous article

Francuski mediji: Godina na izmaku protekla u znaku Rusije

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan