NovostiRS/BiH

Prevareni žiranti tuže banke: Prevaranti povezani s bankama

0

Predstavnici prevarenih žiranta iz Dervente, Šamca, Modriče i Broda odlučili su da tuže banke i mikrokreditne organizacije. 

vlcsnap-2015-12-12-19h24m38s186

Sabrali su da su vratili više od pola miliona maraka tuđih kredita, dok su banke, upravo onima za koje oni plaćaju rate, davale nove i nove kredite. Imaju dokumentaciju koja dokazuje da su pojedinci dobijali i po 15 kredita u deset različitih banaka i mikrokreditnih organizacija, i sve, kako kažu, preko njihove grbače.

“Oni koji su uradili prevaru, su sigurno, ja odgvorno tvrdim su predstavnici banaka, odnosno poslovnih jedinica zajedno sa ovima koji su podigli te kredite.Nemoguće je da u istoj banci, kao u ovom primjeru, dužnik bude sudužnik i u istoj banci dobije novi kredit i hvala Bogu ne vraća ni jedan” rekao je Radoslav Kokić iz Udruženja prevarenih žiranata Broda i Dervente.

Prevareni žiranti su ogorčeni i na pravosudne institucije. Odlučili su da tuže i sudije, koji su donosili presude, kako kažu, na njihovu štetu, u tužbama protiv glavnih dužnika.

“Krivične prijave protiv sudija koji su donijeli presude na bazi mjenice, ako nepotpunog dokumenta i oni žiranti koji su već paltili kredite da tuže RS, za nadoknadu štete budući da su sudije povjerenici države”, rekao je Mika Nikić, član UO ‘Udruženja žiranata BiH’.

“Kad dođe tužba po osnovu takvog kredita koji se ne palaća sudiji, sudija paušalno priđe tome slučaju. Uvaži samo mjenicu, a uopšte ne sagleda druge aspekte odobravanja kredita”, rekao je Stevo Novaković, prevareni žirant.

Darko Lazarević, žirant je i vlasnik firme koja zapošljava sedam radnika. Vratio je oko 250.000 maraka tuđih kredita.

“Evo vi ćete vidjeti, bićete svjedoci u narednih 15-tak dana imaćemo jednu situaciju gdje žemo nažalost morati da isplatimo 150.000 maraka za gospodina koji je uništio svoju firmu i sve, dok on živi normalno, drugi moraju da plaćaju”, rekao je Darko Lazarević iz Dervente.

Žiranti kažu da odavno ne žive normalnim životom. Njh oko 50-tak, zbog tuđih dugova diglo je ruku na sebe.

ATVSlučaj “Orić”: Spremno suđenje, obezbijeđeni svjedoci

Previous article

London: Protesti protiv vojnog učešća Britanije u Siriji

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Novosti