KulturaMagazin

Priča o najčuvenijoj fotografiji na svijetu!

0

Priča o najčuvenijoj fotografiji na svijetu!

Ebbets fotografija

1. septembra 1932. godine, visoko iznad 41. ulice na Menhetnu, 11 radnika je učestvovalo u izazovnoj javnoj prezentaciji. Radnici su hodali duž greda tada najčuvenijeg gradilišta. Gradili su Rockefeller centar. Ali za razliku od dotadašnjih radnih dana, taj dan su imali fotografa koji ih je smarao pričom o tome kako najzad završava svoj najveći projekat. Neki radnici su dobacivali lopicu, neki su drijemali, ali 11 radnika, kasnije najčuvenijih je ručalo na gredi koja je visila sa tačno 259 m visine, iznad ulice.

Morali ste i ranije vidjeti ovu fotografiju kao i mnoge parodije na istu. Moj brat je imao poster u svojoj spavaćoj sobi sa glumcima kao što su Tom Kruz, Di Kaprio i drugi koji su mijenjali radnike na tom posteru. Taj portret je postao ikona američke fotografije dvadesetog vijeka.

Ali koliko zaista znate o toj fotografiji?

Za jednog irskog filmaša, misterija koja obavija fotografiju je umnogome doprinijela rastu njene popularnosti. Ko je bio fotograf? Ko su bili ti ljudi na slici?

Mogli su biti bilo ko, rekao je ovaj Irac. Svako od nas može biti smješten na tu fotografiju. Mislim da je to njena najveća vrijednost. Snimajući film, nije želio da snimi film o fotografiji, ali upravo je to na kraju uradio u svom dokumentarcu „Men at lunch“, koji je prvi put prikazan u Torontu, na međunarodnom filmskom festivalu 2012. godine.

„Bila je to čista sreća“ rekao je Ó Cualáin, koji je režirao dokumentarac. On i njegov brat su bili u pabu u Irskoj, i vidjeli su kopiju fotografije na zidu u ćošku. Pored fotografije je bila poruka na kojoj je pisalo: „Ovo je moj tata, skroz desno i moj ujak skroz lijevo“. Pitali su konobara o poruci, a kao svaki dobri irski konobar, on im je dao kontakt Peta Glina, koji je tu istu gredu, montirao tu noć, nekoliko sati nakon što je fotografisana.

Radoznalost ove dvojice filmaša ih je odvela na put od navodnih rođaka dvojice fotografisanih muškaraca, pa do skladišta u Pensilvaniji gdje je bila registrovana kompanija koja je vlasnik originalne fotografije.

U međuvremenu, braća Ó Cualáin su potvrdili da je fotografija originalna. Oni su nazvali tri čovjeka za koje su smatrali da su mogli napraviti ovu fotografiju. Bio je to Charles Ebbets.

Za još nevjerovatnih fotografija, posjetite sajt čuvenog fotografa.

Prnjavorski.net / Izvor: Smithsonian

Fantastične fotografije suvog viskija izbliza!

Previous article

ČAROLIJA JE POČELA: Otvoren Zimzograd u Banjaluci

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Kultura