NovostiRS/BiH

Priprema za međunarodna potjernica za generalom Đukićem

0

 

Ovaj zahtjev upućen je juče, navodi se u informaciji koju je Sud BiH izdao, kako je navedeno, “s obzirom na veliko interesovanje javnosti”.

Međunarodnu potjenicu primiće i Interpol Srbije i po njoj je obavezan postupiti, uz poštivanje zakonskih propisa Srbije koji se odnose na izručenje potraživanih lica, navodi se u informaciji i dodaje da će nakon lociranja osuđenog biti preduzete dalje mjere za izvršenje kazne zatvora, što uključuje i mogućnost slanja molbe pravosuđu Srbije za preuzimanje izvršenja kazne zatvora.

Navedeno je da je branilac generala Đukića obavijestio Sud BiH 20. juna da se njegov branjenik nalazi na liječenju u Srbiji.

Posljednje informacije u vezi s liječenjem Novaka Đukića Sud BiH primio je 9. jula, a drugostepena presuda Suda BiH dostavljena je braniocu osuđenog, advokatu Miloradu Ivoševiću 21. jula.

Sud BiH navodi da je Đukiću pokušano uručenje uputnog akta posredstvom Osnovnog suda u Banjaluci i Sudske policije Suda BiH, ali je utvrđeno da se ne nalazi na prijavljenoj adresi.

Osim toga Sud u Banjaluci napravio je propust zavođenjem molbe Suda BiH za pružanje pravne pomoći na pogrešan sudski referat, što je rezultiralo kasnim uzimanjem predmeta u rad i protekom roka za stupanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora, navodi se u informaciji Suda BiH.

Sud BiH je u vezi s tim 6. oktobra dao naredbu nadležnim policijskim agencijama /ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, Policiji Brčko distrikta BiH i Graničnoj policiji BiH/ za raspisivanje centralne potjernice.

Procedura predviđa da se za osuđenim licem prvo raspisuje centralna potjernica, iako postoje informacije da se ne nalazi u BiH, s obzirom da postoji mogućnost povratka osuđenog u zemlju.

Stoga je potrebno da nadležne policijske agencije imaju osnov za hapšenje osuđenog u slučaju njegovog pronalaska, navodi se u informaciji Suda BiH.

Sud BiH naredio je juče raspisivanje centralne potjernice za penzionisanim generalom Vojske Republike Srpske Novakom Đukićem, koji je osuđen na 20 godina zbog događaja na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine.

Šef tima Đukićeve odbrane Milorad Ivošević rekao je juče Srni da o centralnoj potjernici, koja važi za područje BiH, ne zna ništa, ali da nema razloga da bude raspisana jer Đukića niko ne krije.Vodovod Prnjavor najavljuje gradnju potisnog cjevovoda

Previous article

Postojanje visokog predstavnika – politički apsurd

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti