Prnjavor - Najnovije vijestiVijesti

Prnjavor: Badnji dan u crkvi na Smederevu u Velikoj Ilovi

0

Badnji dan proslavljen je i u crkvi Silaska Svetog Duha na apostole u Velikoj Ilovi kod Prnjavora. Ove godine, zbog epidemiološke situacije izostalo je do sada tradicionalno narodno veselje ispred crkve.

Badnji dan kao glavni simbol dolazećeg najradosnijeg praznika Božića na svečan i dostojanstven način obilježen je i u crkvi na Smederevu u Velikoj Ilovi. Odsječeni u šumama u rejonu Ilove, četiri badnjaka dovezeni su u portu hrama Silaska Svetog Duha na apostole. Obradovali su mu se i stari i mladi. Na ulazu u portu, badnjake je dočekao jerej Sreten Živković.

“Domaćin sam badnjaka iz zaseoka Trivalići, Topići, Tešići, Malinovići i Ignjatić i još nekoliko. Mi smo jutros oko šest sati najprije usjekli badnjak za naša domaćinstva, a potom i ovaj koji smo dovezli ovdje u portu crkve”, kaže Siniša Topić iz Gornje Ilove, dodajući da tradiciju ne prekida:

“Pradjedovi i svi naši su slavili, tradicija se održava kako može-može. Mi smo nažalost u prethodnoj godini imali dosta loših dešavanja, ali koliko smo mogli, potrudili smo se, da ne prekidamo ovu veliku tradiciju”.

I Danko Sančanin, iz zaseoka Ždrebuša ne prekida tradiciju:

“Badnjak smo usjekli jutros oko osam sati, nismo toliko žurili, zbog sve ove situacije u vezi pandemije. Odmah smo išli od Omladisnkog doma crkvi, zaustavljali smo se samo kod kuća. Ova godina je takva, naredna će nadamo se biti bolja”.

Badnjake su u portu hrama dovezli i Miloš Knežević iz Pečeneg Ilove i  Luka Suvajac iz Gornje Ilove.

Već po tradiciji, na Smederevu sa vjernim narodom bio je i predsjednik lokalnog parlamenta Željko Simić.

“Zadovoljstvo je prisustvovati danas, u nešto složenijoj situaciji zbog pandemije korona virusa ali duhovnost srpskog naroda se ogleda upravo u sabornosti i okupljanju. I nađimo i mogućnosti i načina da se i u ovim teškim vremenima okupimo ovdje i da pokažemo da nismo zaboravili naše srpske običaje i da koliko god godina bila teška, mi smo se danas u određenom broju okupili i zadovoljstvo je biti danas ovdje. Želim svim našim sugrađanima koji sutra slave veliki Hrišćanski praznik – Božić, da poželim mnogo zdravlja i sreće, tradicionalnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi”, poručio je Željko Simić predsjednik SO Prnjavor.

Jerej Sreten Živković, čestitajući ovaj veliki praznik, poručuje da se proslavljajući Badnji dan i Badnju veče ujedno radujemo trenutku kada je Gospod postao čovjek i kada se rodio kao bogomladenac u Vitlejemskoj pećini.

“Gospod iz svoje prevelike ljubavi, siđe na zemlju, među ljude da bi nam donio spasenje, rodu hrišćanskome. Toliko je velika ljubav Božija da on iz svoje božanske slave, silazi među nas ljude, rađa se kao bogočovjek, da bi nam donio spasenje, pobjedu života nad smrću. Svjesni te činjenice i ovaj praznik nas podsjeća na to”, poručujejerej Sreten Živković.

Najljepši dan i najljepše veče za pravoslavce, ono kojim se najavljuje najradosniji praznik – rođenje Isusa Hrista, vjernici u Ilovi su proveli u molitvi, radosti i zajedništvu. Nakon molitvenog dijela, tradicionalno su i naloženi badnjaci.

Za najmlađe sugrađane, upriličeno je i tradicionalno pijukanje. Među slatkišima, namijenjenih za djecu najljepši dio, našao se i zlatni dukat, poklon Suzane i Radana Trivalić. A, povodom velikog hrišćanskog praznika, popadija Jelena Živković je zajedno sa mališanima iz radionice „Naša budućnost“ pripremila zaista divan vjerski program, koji je dao posebnu notu ovom danu.

Izvor: TV K3Prnjavor: U porti crkve Svetog velikomučenika Georgija naložena tri badnjaka (FOTO)

Previous article

Osumnjičeni za tragediju u Nišu branio se ćutanjem

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *