PrenosimoPrnjavorVijesti

PRNJAVOR – Naš Zavičaj :Bogat kolorit u dvorištu Gorana Kesera Foto i tekst

0

Goran Keser iz Štrbaca, mnogim našim sugrađanima poznat je kao vrstan ribolovac, a član je i Sportske ribolovne sekcije ratnih vojnih invalida opštine Prnjavor.

U svojoj kolekciji ima preko osamdeset medalja, pehara i diploma, koje je sa svojom ekipom osvojio na raznim ribolovačkim takmičenjima.

Ipak, naša priča ne tiče se ribolova, nego Goranovog neobičnog hobija, kojim se počeo baviti prije nekoliko godina, a radi se o uzgoju ukrasnih kokošaka koje krase njegovo dvorište.

“Odavno već imam neke od ovih neobičnih vrsta, a od nedavno sam nabavio i patuljaste kokinkine u četiri boje –bijele,crne, crvene i špricane crno-bijele, zatim imam holandsku bjeloćubu, paduanere u kamiljoj boji, crne australorpe, jarebičastu bramu, žute orpingtone, srebrnu i jarebičastu talijanku” ističe Keser.

Naš sagovornik dodaje da mu je Paduaner omiljena vrsta ukrasno izložbene živine.

“One imaju interesantnu glavu i lijepih su boja. Naravno, svaka od pomenutih kokošaka neobična je i interesantna na svoj način, pa je tako patuljasta kokinkina recimo teška samo 0,75 kg, a veoma je mirna i umiljata rasa. Uslovi za držanje ove rase su pjeskovit pod ili mekana trava. Dodao bih još da su “talijanke” idealne za nosivost jer kokoška na godišnjem nivou snese 300 komada jaja”.

Ideju da se bavi ovim hobijem dobio je od prijatelja, a i prve primjerke živine egzotičnog izgleda nabavio je upravo iz okoline Prnjavora, dok su neki primjerci stigli i iz Gradačca.

“Opremio sam im i boksove u novosagrađenom objektu i svaka vrsta ima svoj prostor. Redovno im dajem hranu i vodu, vodim računa o njihovom zdravlju i odmara me to. Ekonomske računice još uvijek nemam, ali kad se nešto zavoli, ne gleda se toliko u ulaganje” poručuje naš sagovornik.Sa svojim kolegama, njih petnaestak, razmjenjuje iskustva, jer postoje razne finese kada je uzgoj ukrasnih kokošaka u pitanju.

“U završnoj je fazi i osnivanje Udruženja za zaštitu i uzgoj sitnih životinja “Feniks” čiji je cilj da zajedno radimo i lakše izlazimo na izložbe i dobijemo prstenove”. Predsjednik udruženja biće Velibor Trivičević, koji se takođe bavi uzgojem ukrasne živine, a nadamo se da ćemo u skorije vrijeme moći organizovati i izložbu sitne ukrasne peradi kod nas u Prnjavoru, jer smo do sada samo mogli biti posjetioci izložbi organizovanih u Prijedoru, Tešnju i drugim gradovima” poručuje Keser.

/M.Popadić/

Djevojka išla od radnje do radnje i otplatila tuđe dugove

Previous article

NOVI ŠOK U ZVEZDI: FIBA suspendovala crveno-bele!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Prenosimo