Prnjavor - Najnovije vijestiVijesti

Prnjavor: Obilježen Dan bijelog štapa

0

Povodom 15.oktobra Međunarodnog dana bijelog štapa, članovi Opštinske organizacija slijepih i slabovidih Prnjavor, posjetili su nekoliko nekoliko svojih članova. Oni su tom prilikom svojim članovima uručila i skromni vid pomoći.

Među članovima organizacije slijepih i slabovidih je i Radovan Kuzmanović iz Donjih Vijačana kojem je oštećeni vid prepreka u životu, više od 30.godina.

Ovaj starac navodi mu jedino teško pada što ne može da obavlja mnoge poslove oko kuće i u polju, podsjećajući kako mu svaka posjeta i pomoć mnogo znače.

,,Meni najviše pomaže moj sinovac koji mi svakodnevno dolazi i pomaže mi. Posjećuju me i kćeri kao i komšije. Da njih nema ja ne znam kako bi mogao.”,navodi Kuzmanović.

Svaka upućena pomoć i ali još više i topla riječ, mnogo znače i Zoranu Savanoviću iz Donjih Štrbaca. Ovom ratnom vojnom invalidu svakodnevnu pomoć i utjehu pružaju supruga, sinovi, snahe i unuci. Navodi i da se uvjek obraduje posjeti svojih prijatelja koji se suočavaju sa sličnim problemima.

Kaže i da prima invalidninu kao i penziju koja mu pruža jedan vid egzistencije.

,,Nisam nezadovoljan u životu i pokušavam se boriti koliko mogu zajedno uz pomoć svoje porodice. Nekada sam više bio aktivan na skupštinama Organizacije slijepih i slabovidih ali sada malo slabije dolazim. Mislim da bi društvo, lokalna zajenica uz Savez slijepih, više trebalo raditi na poboljšanju našeg položaja u društvu”,kaže Savanović

Predsjendik OO slijepih i slabovidih Prnjavor Goran Vasić kaže da je položaj slijepih u društvu je veoma nepovoljan navodeći da se većina njih nalazi na rubu egzistencije.

Navodi i da je neophodna veća društveno socijalna podrška koja će biti dodatno uređena kroz neke zakonske osnove.

,,Mi kao organizacija uvijek pokušavamo da ovim ljudima izlazimo u susret i da za ove ljude organzujemo prijeme ili zajeniče radionice ali su nam resursi ograničeni prije svega kada je u pitanju prostor u kojem je smještena naša organizacija. Imamo i problem jer nemamo motorno vozilo sa kojim bi češće mogli obilaziti naše članove. Samo prošle godine imali smo 1.700 KM iz budžeta opštine a to nije dovoljno za naš rad. Mislim da bi lokalna zajednica trebala imati više sluha za nas, a sve u cilju kako bi ovi ljudi imali veće povlastice u društvu ”, navodi Vasić.

Međunarodni dan bijelog štapa u svijetu se slavi još od 1964. godine, kada je tadašnji predsjednik SAD-a Lindon Džonson proglasionavedeni datum Danom bijelog štapa a ovo pomagalo za kretanje slijepih osoba postalo je i simbol njihove nezavisnosti i samostalnosti. Prema posljednjim podacim u BiH živi više od 5000 osoba sa oštećenjem vida.

TV K3UN: Opasne jednostrane akcije; Selaković: Priština jedini izvor nestabilnosti

Previous article

Šest osoba iz Prnjavora pozitivno na korona virus

Next article

You may also like