NovostiSvijet

Problemi sa novim slučajevima u Kini: Bez simptoma, inkubacija duža

0

Virus korona ponaša se različito kod pacijenata na sjeveroistoku Kine koji su nedavno zaraženi u odnosu na ranije slučajeve, što ukazuje na to da se mijenja dok se širi, izjavio je kineski stručnjak Kiu Haibo.

Kina, koja je uglavnom pandemiju virusa korona stavila pod kontrolu, otkrila je u proteklih nekoliko sedmica nove klastere u provincijama Đilin i Hejlongđijang na sjeveroistoku zemlje, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg drugog talasa.

Haibo, stručnjak iz Nacionalne komisije za zdravlje, kaže da je period inkubacije kod pacijenata na sjeveroistoku mnogo duži nego kod zaraženih u Vuhanu, gdje se virus pojavio krajem prošle godine.

“To stvara problem jer ljudi nemaju nikakve simptome. Mogu da se sastanu sa porodicom ne znajući da nose virus, nakon čega dolazi do formiranja klastera zaraze”, istakao je Haibo.

Prema njegovim riječima, pacijenti iz klastera na sjeveroistoku, takođe, nose virus mnogo duže nego rani slučajevi u Vuhanu i potrebno im je duže vrijeme za oporavak.

On je napomenuo da pacijenti sa sjeveroistoka rijetko imaju povišenu temperaturu i kod njih je primjetnije oštećenje na plućima, a ne na drugim organima.

Haibo smatra da je virus u klasterima na sjeveroistoku najvjerovatnije stigao iz inostranstva, zbog čega se razlikuje od ranijih slučajeva.

srnaStanivuković odbio da nosi masku, SNSD iz protesta napustio sjednicu

Previous article

Vrbanja se izlila, prijeti domaćinstvima

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti