Novosti

PROCURILI U JAVNOST DETALJI “ŠANGAJSKOG SPORAZUMA” RUSIJE I KINE – Gas, avioni, automobili, infrastruktura…

0

Rusija i Kina potpisale su u Šangaju desetine važnih sporazuma – prednjače sporazumi o energentima, stvaranju jakih vazduhoplovnih kompanija, mostu koji će da spoji dvije zemlje, a jasna je i namjera da se smanji zavisnost od dolara u transakcijama.Sastanak u Šangaju ocijeljen je kao istorijski, ali detalji su tek sada “procurili” u javnost. 


petlja-sangaj-kinaOsim ogromnog energetskog ugovora, najzapaženiji zajednički projekt Rusije i Kine je proizvodnja aviona za duge linije, koji će u budućnosti biti konkurencija “Boingu” i “Erbasu. 

Prema inFormacijama koje iznose sudionici pregovora, u projekat će biti investirano deset milijardi dolara. Za sada je izrada u početnoj fazi, a preliminarni podaci biće objavljeni ovog ljeta. 

Predviđeno je da se projekt razvija u okviru zajedničke firme, čije će dionice pripadati Rusiji i Kini po principu pariteta. 

Kineski proizvođač terenskih vozila, firma “Grejt Vol Motors”, otvoriće 2017. tvornicu u evropskom dijelu Rusije, u Tulskoj oblasti. U projekt će biti investirano 18 milijardi rubalja (522 miliona dolara), a godišnje će preduzeće proizvoditi 150 hiljada automobila marke “Haval”. 

Pokretanje nove proizvodnje omogućiće otvaranje novih 2.500 radnih mjesta. 

S druge strane, jedan od projekata podrazumijeva pokretanje proizvodnje na teritoriju Kine. Naime, ruska petrohemijska kompanija “Sibur” i kineska naftna firma “Sinopek” izgradiće u Šangaju tvornicu za proizvodnju kaučuka čiji će kapacitet biti 50 hiljada tona godišnje. 

Kompanija “Sinopek” biće većinski vlasnik sa udjelom od 74,9 odsto, a “Siburu” će pripasti 25,1 odsto.

Već narednih mjeseci započeće izgradnja mosta preko rijeke Amur na ruskom Dalekom istoku. To će biti prvi most koji spaja Rusiju i Kinu. Za sada između ovih dviju zemalja ne postoji niti jedan most, ni putni ni željeznički. 

Rusija će izvoziti u Kinu i ukapljeni prirodni gas. Firma “Jamal SPG” potpisala je sa kienskom kompanijom “CNPC” ugovor o isporuci tri miliona tona ukapljenog prirodnog gasa godišnje. 

Tim projektom, na sjeveru Rusije predviđena je izgradnja tvornice za proizvodnju ove vrste gasa kapaciteta 16,5 miliona tona, kao i industrijalizacija Južno-tambejskog nalazišta. 

U formiranju bazne cijene “Gazprom” će se orijentisati na cijene po kojima Rusija prodaje Japanu ukapljeni prirodni plin iz nalazišta “Sahalin-2”. 

“Gazprom” je kineskim firmama ponudio udio u drugom sličnom ruskom projektu pod nazivom “Vladivostok SPG” i ugovore o kupovini ukapljenog plina. 

Kako je izjavio premijer Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu za Blumberg TV, kineski investitori mogli bi sudjelovati i u privatizaciji “Rosnjefta”. Ali, za sada, nije poznata veličina paketa koji će moći da kupe. 

Kina će pomoći Rusiji u pogledu smanjivanja zavisnosti od dolaru u transakcijama. U planu je povećanje isplata u nacionalnim valutama. 

Ruska “VTB banka” i kineska bankarska korporacija “Bank of Čajna” već su potpisale odgovarajući sporazum. U ovom trenutku kineski bankari već daju ruskom “Rosnjeftu” kredite u rubljima – navodi “Ruski vijesnik”.  Izvor: agencije

KATASTROFA U BROJKAMA – Potpuno srušeno oko 7500 kuća

Previous article

„Majkrosoft“ predstavio skajp prevodilac

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti