Svijet

Prva projekcija sastava novog Evropskog parlamenta

0

Prema prvim projekcijama u novom sazivu EP najjače stranke i dalje biće Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu.

U Alijansu liberala i demokrata za Evropu bi trebalo da uđu i poslanici Makronove Republike u pokretu.

Prvi ezultati izbora po zemljama članica EU doneli su i prvu projekciju mogućeg sastava novog Evropskog parlamenta.

Prema do sada pristiglim preliminarnim rezultatima iz 11 zemlja članica i predizbornim najavama iz 17 država članica, 751 mesto u Evropskom parlamentu moglo bi da bude podeljeno na sledeći način: Evropska narodna partija bi imala 173 mesta, Socijaldemokrate 147, Alijansa liberala i demokrate plus Makronova Republika u pokretu 102, Zeleni 71, vropski konzervativci i reformisti 58, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije ( Pokret 5 zvezdica plus partija za Bregzit) 56, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 42 .

Potpredsednica grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Ester de Lang kaže da se očekuje da EPP ostane najveća grupa i u novom sazivu Parlamenta.

De Lang je najavila da će EPP raditi na jačanju snaga centra.

“EPP ima šansu da bude najveća grupa u Evropskom parlamentu. Uočavamo tendenciju fragmentacije i smanjenja centra, a EPP kao vodeća stranka centra želi da ga ojača”, poručila je De Lang.

Ona je tokom izborne večeri u Brislu izjavila da Evropska narodna partija ima odgovornost da u pregovorima sa drugim grupama ojača snage evropskog centra i isporuči obećane rezulate građanima EU.

“Moramo da pokažemo rezultate u oblasti stabilnosti i evropskih rešenja”, zaključila je De Lang ispred evropskih konzeravativaca.

Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofstat izjavio je da je ovim evropskim izborima završena dominacija socijalista i konzervativaca u Evropskom parlamentu.

“Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlametu biće krucijalni, jer prvi put od prvih evropskih izbora izbora 1979. godine klasične partije socijalisti i konzervativci više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne poroevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe”, poručio je Ferhofstat.

On je najavio da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu Evropskog parlameta proširiti na predstavnike francuske liste “Renesansa” koju predvodi Makronova “Republika u pokretu”, ali i druge slično reformske partije koje slično misle.

“Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika”, naveo je Ferhofstat.

On je ocenio da će u pitanju biti proevropska grupa koja će svoju novodobijenu snagu iskoristiti u borbi za ambiciozniju Evropu.

“Zajednička vizija grupe je borba protv klimatskih promena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržišta, EU rešenje za migracionu krizu. Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa”, zaključio je Ferhostat.

Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim evropskim izborima on je ocenio da je to znak da se ”Evropa vratila i da je popularna” među građanima.

Lider grupe Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu Udo Bulman izjavio je da je Evropska narodna partija izgubila poltičku moć na evropskim izborima.

“Evropska narodna partija nema rezultate i političku moć da vodi EU i Evropsku komisiju. Organizacija EPP nije zaustavljena. EPP ne može da traži, kao svoje pravo, da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Komisije”, istakao je Bulman.

On kaže da će se socijaldemokrate u novom Evropskom paralamentu zalagati za više socijalne pravde.

U tom kontekstu, najavio je stvaranje novih koalicija u Evropskom parlamemtu koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za ”većinu, a ne samo neke” u Evropi. “Radićemo na formiraju progresivne socijalne alijanse koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsednika Evropske komisije”, poručio je Bulman.

Lider grupe S&D u Evropskom parlametu kaže da su glasači jasno pokazali da žele da EU bude odlučnija u borbi protiv klimatskih promena, ali dodaje da se rezulatati u toj oblasti ne mogu ostvariti bez rezultata u drugim oblastima socijalne pravde.

Udo Bulman je rekao da će se evropske socijlademokrete u novom sazivu Evropskog parlamenta boriti na prvom mestu protiv siromaštva koje pogađa decu, protiv nejednakosti i izbegavanja plaćanja poreza u EU.

b92

Dodik uputio telegram saučešća porodici mladog košarkaša

Previous article

PARADA PONOSA PODIJELILA BiH POLITIČARE Jedni se protive ili šute, drugi velika podrška

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Svijet